Pressmeddelanden från Matfesten

För mer information och aktuella pressbilder, kontakta info@matfesten.se

[14 april 2018] Matfesten tar paus – ”Planen är att återkomma 2019”

Matfesten i Skellefteå tar paus under 2018. Styrelsen i föreningen Matfestens Vänner kommer under detta år i stället att utvärdera tidigare arrangemang och planera för framtiden.

-Planen är att återkomma med ett uppdaterat koncept under nästa år, säger Anna-Karin Nilsson, styrelsemedlem i föreningen. Som liten ideell förening kände vi att vi behöver lite andrum för att kunna organisera ett arrangemang som motsvarar både besökarnas och våra egna önskemål.

Inför Matfesten 2017 gjordes en riktningsförändring med fokus på närproducerade produkter under en skördemarknad och ett utökat samarbete med Skellefteås restauranger. Dessutom genomfördes en SM-tävling i utomhusmatlagning som kvalificerade två lag till SM i Skövde.

-Vi fick både ros och ris för detta. Vissa saknade den gamla ”gatufesten” med snabbmat och öltält, men många uppskattade satsningen på råvaror och kvalitet. Vi är också mycket nöjda över att vi fick igång ett samarbete med ett 20-tal av Skellefteås restauranger.

Total översyn

Med betydligt mindre intäkter än tidigare år blev fjolåret ett förlustår för Matfestens Vänner och därför kommer man nu att även ur ekonomisk synvinkel att se över både arrangemanget totalt och möjligheterna till framtida finansiering.

-Engagemanget i föreningen är stort och vi vill verkligen återkomma med en trevlig matfest under 2019, preliminärt kring helgen 7-8 september, säger Michael Holgersson, kassör i föreningen. Fram till dess kommer vi att se över möjligheter till nya sponsorer och spännande samarbeten.  Vi planerar också att genomföra några mindre arrangemang för medlemmarna under det här året.

För mer information kontakta:

Michael Holgersson, kassör föreningen Matfestens Vänner

Tel 070-574 65 00

michael@matfesten.se

[1 augusti 2017] Varmt Välkomna!
Efter drygt tio år som ett av Skellefteås mest folkkära och publika event gör Matfesten nu en nystart där fokus kommer att ligga på det fina utbud som finns i regionen – både vad gäller råvaror och serverad mat. Det blir med andra ord en mer lokal Matfest där både krögare och odlare ges större möjligheter att visa upp sina kvaliteter.

[30 augusti] ”Kan ha varit den bästa Matfesten hittills”

Matfesten i Skellefteå 2015 går in på sista dagen. Och känslan är att det här kan ha varit den bästa Matfesten hittills.

En lysande fest avslutas
Solen fortsätter att skina över Matfesten i Skellefteå, både bokstavligt och bildligt. Det är för tidigt att presentera siffror på framgången, men som vi sa redan i gårdagens pressinformation är prognosen att Matfesten har haft rekordmånga besök. De positiva reaktionerna på nyheterna i årets koncept fortsätter också att komma från besökare och aktörerna på området.

Jan Engblom, ordförande i arrangörsföreningen Matfestens vänner, säger sig vara mycket nöjd med årets fest:
– Jag har själv kunnat konstatera att det rört sig betydligt mer besökare på området, även på kvällstid. Detsamma säger de ordningsvakter jag pratat med. Flera matförsäljare hade nått sina beräknade försäljningsmål redan innan lördagen. Sammantaget så signalerar allt detta att vi har en markant ökning av besöksantal järmfört med 2014, som ju även det var ett lyckat år i sig.

Även kvalitativt kommer positiva signaler. Områdets nya disposition med marknaden intill matområdet i Stadsparken och närheten till Skellefteälven har fått många lovord. Den nya tävlingen Grillmästar’n by Home lockade stor publik under en hel eftermiddag i lördags. Nätverket KulturKraft fyllde Trädgårdsgatan med kulturupplevelser och det har bidragit till att Matfesten fått ännu bättre kvalitet som folkfest.

Utvärdering ska bekräfta känslan av framgång
Nu återstår att få den här känslan av framgång bekräftad. Undersökningar och enkäter bland besökare och medverkande kommer att kompletteras och sammanställas den närmaste veckan. Därefter kan vi återkomma med mer definitiva uppgifter om hur Matfesten 2015 varit.
– Men från arrangörsgruppen sida kan vi redan nu säga att vi är mycket nöjda med den tionde upplagan av Matfesten i Skellefteå, avslutar Jan Engblom.

Bild: Inte segrare men glada ändå! Åsa Hällgren och Nicola Hood, Krux, som deltog i tävlingen Grillmästar’n by Home. Foto: Jonas Lundqvist

 

[29 augusti] Skellefteå Kraft vann Grillmästar’n by Home 2015

Segrande lag i årets nya tävling på Matfesten blev Skellefteå Kraft med Christoffer Svanberg och Håkan Pettersson i laget.

Enkelhet framgånsreceptet
Lag Skellefteå Kraft visade sig vara bäst på att hantera finalens huvudråvara ripa på klotgrillarna när finalen på Grillmästar’n by Home 2015 idag avgjordes på Matfesten. Laget, som bestod av Christoffer Svanberg och Håkan Pettersson vann i hård konkurrens med Krux, Riksbyggen och Norran.

Hemligheten bakom det lyckade resultat var enkelhet säger segrarduon:
– Den här rätten ska man i princip kunna tillaga över öppen eld i skogen. Vi var också väldigt välplanerade och det gjorde att vi kunde arbeta lugnt utan tidspress.

Jurychefen Lennart Lagnehag, kökschef på Medlefors folkhögskola & konferens, påpekade att det var väldigt jämnt mellan finallagen:
– Det skiljde bara en enda poäng mellan de tre bäst placerade lagen. En av de avgörande faktorerna till Skellefteå Krafts fördel var, förutom en välgrillad ripa, den rödbetscarpaccio som de hade som tillbehör.

Coacher till de tävlande har varit Jon Oskar Arnason och Runar Larsen från Bryggargatan.

I finaljuryn satt Jimmie Ericsson, Skellefteå AIK, Lennart Lagnehag, Medlefors folkhögskola & konferens, Marie Andersson, Ingmar inredning, och Josef Lundqvist, Electrolux Home. Jurymedlemmar under semifinalerna har dessutom varit Julie Medeville från champagnehuset Gonet Medeville och Skellefteås kommunalråd Monica Widman-Lundmark.

Tävlingen genomfördes i samarbete med Electrolyx Home, Bryggargatan, ICA Maxi Skellefteå och Ingmar inredning. Övriga tävlande lag under semifinalerna har varit Caverion, Minibygg, Skellefteå Bil, Brokk, NCC, Burlin motor, Contractor och Repay

Pressbild på vinnande lag finns här ››

 

[24 augusti 2015] Matfesten tioårsjubilerar

Matfesten i Skellefteå firar 10-årsjubileum 27-30 augusti. Och det är en pigg 10-åring som ständigt utvecklas. Bland nyheterna i år märks ett bättre utnyttjande av den vackra miljön vid Stadsparken och älven, fler alternativa och internationella menyer bland mattälten i parken och Grillmästar’n – en ny tävling med en guldkapten i finaljuryn. I övrigt bjuder Matfesten som vanligt på tiotusentals besökare som serveras en mix av mat, marknad, scenprogram, aktiviteter och nöje. Några smakprov nedan – hör av er så berättar vi mer!

MÖTE MED TV-BAGAREN BOUDET
Sébastien Boudet är en av de personligheter som Matfestens besökare får möta. Många har redan charmats av honom i TV4:s Gomorron där han entusiastiskt pratat om och bakat bröd, framför allt surdegsbröd. Som sidekick får han en lokal surdegsbagare, Frida Svedberg från Lilla Hantverksbageriet. Andra som medverkar på scenen är Julie Medeville från champagnehuset Gonet Medeville och Regina Olofsson, en av de unga lantbrukarna som driver Bergsåkersgården i Lövsele. De intervjuas vid olika tillfällen av Erik Grödahl, utbildningsansvarig för Munskänkarna i Sverige. Pär Hellström från Svedjan ost är också en av gästerna. Hela programmet ›

SKÖRDEMARKNAD PÅ NY PLATS
Fjolårets nystart med Matfesten på ny plats i centrala Skellefteå blev på många sätt en succé. Nu koncentreras Matfesten ännu tydligare till Stadsparken och älvsbrinken när bya- och skördemarknaden också placeras där. Marknaden är en de största besöksanledningarna på Matfesten och en viktig förmedlare av lokala produkter.
Området har också fått en delvis ny disposition för att ge öppnare vyer och tillgänglighet mot Skellefteälven.
Större karta över Matfesten ›

TÄVLINGAR MED PANGKAKOR OCH GLÖD – OCH EN HOCKEYKAPTEN I JURYN
Grillmästar’n by Electrolux är ett nytt tävlingsinslag på Matfesten. Tolv företag deltar för att i hård kamp avgöra vem har bäst glöd i grillmomentet. Finalen avgörs på lördagen kl 17.00 med Skellefteå AIK:s lagkapten Jimmie Ericsson i juryn.
För de yngre matfestarna blir det Pangkakstävling.Tävlingen går ut att att bygga en snygg, god och häftig pangkakstårta (visst – så heter det!).
Mer information i Matfestens program ›

PICKNICK I PARKEN ELLER GOURMETMIDDAG?
Traditionsenligt bjuder Matfesten på varierad kost. Från snabbmat för en lunch på stående fot till en gourmetmiddag vid dukade bord. Några av stans bästa restauranger bjuder till lite extra under Matfesten. Skördefestmenyer, ostron- och champagnebar, skaldjursplatå, smaka-på-meny, vinprovningar är några exempel. Restaurangutbudet finns här ›

MAT I PARKEN MED WORLD KITCHEN
Den internationella prägeln på den lokala matkulturen blir påtaglig med årets nyhet World Kitchen. Det är ett initiativ inom socialt företagande för att hjälpa talangfulla kvinnor att bli matentreprenörer. På Matfesten erbjuds besökarna smaker från framför allt Indien och Pakistan. Santosh Hejmadi, en av de drivande krafterna, kommer även att presentera World Kitchen på scenen lördag 29/8.
Glädjande är också att matförsäljarna i Stadsparken har lyssnat på besökarnas önskemål och i år finns fler vegetariska alternativ på menyerna och bättre information om gluten- och laktosfria rätter. Utbud Mat i parken ›

KULTUR, COVERKUNGAR, PICKNICK, PASSION FÖR LIVET OCH CYKLA DIN SMOOTHIE…
En folkfest ska ha ett omväxlande utbud och det har Matfesten. Här bjuds umgänge kring mat, men också kultur, nöje och aktiviteter.
Skellefteås nystartade nätverk KulturKraft fyller Trädsgårdsgatan med kulturupplevelser.
Efterfrågan på underhållning kvällstid är stor och i år finns det två mat- och nöjestält. Där underhåller coverkungar som Krutov och Ständut Blakk.
Skellefteå kommuns måltidsavdelning och äldreomsorg anordnar en temadag med rubriken Passion för livet – om ett friskt liv som senior.
Skellefteå kommuns Inflyttarservice har bjudit in nya Skelleftebor på picknick i parken.
Skellefteå Kraft, en av Matfestens huvudsponsorer, bjuder in Skellefteborna att Cykla din egen smoothie – du mixar själv din smoothie med energi av Skellefteå Krafts smoothiecykel.
Mer info om kultur och nöje ›

 

[2 sept 2014] Matfesten i ny miljö – en succé

”En stor succé” – det är den allmänna uppfattningen bland besökare och medverkande när Matfesten i Skellefteå nu avslutats efter fyra dagars folkfest.
Det är framför allt den nya festplatsen i Skellefteå centrum, med nya Stadsparken som nav, som har uppskattats.
”DET KÄNNS SOM EN NYSTART
Jan Engblom är idag en mycket nöjd projektledare:
– Det är för tidigt att komma med exakta siffror i fråga om besöksantal och vilket kvalitativt resultat Matfesten kan få. Men vi har mötts av en otroligt positiv respons från både besökare och medverkande. Framförallt har man lovordat festens nya centrum med Måltidsmarknaden i den nyrenoverade Stadsparken.

Grundkonceptet är detsamma som när Matfesten startades 2006, men flytten från kulturområdet Nordanå till Skellefteå centrum ger nya möjligheter att utveckla festen inför framtiden, säger Stina Renström, programkoordinator.
– Det känns som en nystart för Matfesten. Nu har vi det nya skalet klart och kan jobba vidare på att förädla innehållet. Alla positiva reaktioner vi fått i år gör att vi är väldigt inspirerade inför planeringen av Matfesten 2015.

”NU HAR VI ETABLERAT MATFESTEN I CENTRUM”
Många engagerade besökare har även delat med sig av synpunkter via Facebook och andra sociala medier. Recensionerna är överlag positiva, men det finns också åsikter om vad som behöver förbättras, säger Jan Engblom.
– Nu har vi etablerat Matfesten i centrum och kan inför nästa år fokusera på förbättringar. Matfesten får generellt goda omdömen, men det kommer också önskemål om utveckling av matutbudet och annat. Vi tar till oss detta när vi nu utvärderar och jobbar vidare med de kulinariska upplevelserna.

FLER HITRESTA BESÖKARE
Genom enkäter och intervjuer med besökare och medverkande ska Matfestens arrangörer få ett ännu bättre underlag för utvecklingsarbetet, berättar Jan Engblom.
– Vi ska lyssna väldigt noggrant till den allmänna optionen och vi ska återkomma med en noggrannare analys av detta. Men redan vid en hastig blick ser vi intressanta tendenser som bland annat fler besökare från andra delar av norra Sverige. Vi har också märkt ett ökat intresse från besökare från Europa.

 

[26 augusti 2014] Flyttkort från den stora Matfesten

Ett av norra Sveriges absolut största matevent flyttar. När Matfesten i Skellefteå nu genomförs 28-31 augusti lämnar man kulturområdet Nordanå för att etablera sig i centrum. Syftet med flytten är att ytterligare involvera Skellefteås allt mer livaktiga restaurangliv.

BEPRÖVAT RECEPT MED NYA UTMANINGAR

Matfesten i Skellefteå genomförs nu för nionde gången. Att upprepa nåt nio gånger är förstås ingen nyhet. Matfesten bygger dessutom vidare på samma väl inarbetade och uppskattade grundkoncept baserat på nyckelorden folkfest och lokal matglädje. Business as usual alltså. Men 2014 års upplaga bjuder på en rejäl utmaning för arrangörerna – Matfesten flyttar från kulturområdet Nordanå in till Skellefteå centrum. En liten geografisk förflyttning kan tyckas, men ett rejält kliv för Matfesten som organisation och idé, säger projektledaren Jan Engblom som förklarar syftet så här:

– Vi vill helt enkelt närma oss och engagera en större del av det lokala näringsliv och det verkar som att vi har lyckats. Flera av Skellefteås ledande restauranger, och även hotell och handlare, är nu en del av årets matfest. Väldigt kul tycker vi och tror att det även kommer att göra Matfesten ännu mer intressant för våra besökare.

”FÖR OSS SOM SATSAR HÅRT PÅ LOKALPRODUCERADE RÅVAROR”

Skellefteå centrum fylls nu med matupplevelser under fyra dagar. Stadsparken blir måltidsmarknad, på Bryggarbacken doftar det från Vildmarkstältet och hörs musik från mat- och nöjestältet. På torget dukar de lokala producenterna upp på Skördemarknaden och däremellan kan besökarna shoppa matprodukter på den kulinariska marknaden. Som vanligt alltså, säger Jan Engblom.

– Fast som nytt när vi till detta lägger medverkan från restaurangerna i centrum. De sätter ihop särskilda aktiviteter och erbjudanden speciellt för de här dagarna. Så vi kanske till och med vågar säga att det nu blir en ännu mer smakfull fest.

Anna Larsson på Restaurang nygatan57 ser fram emot Matfesten och de nya möjligheter som placeringen i centrum ger.

– För oss som satsar väldigt hårt på lokalproducerade råvaror passar Matfestens syfte att lyfta fram den lokala matkulturen väldigt bra.

GÄSTSPEL FRÅN SVERIGES MÄSTERKOCK

På programmet finns även ett gästspel av de tidigare deltagarna i Sveriges Mästerkock, Lennie Hansson och Monika Hallberg. De möts i ett par kockdueller men ska också locka fram de kocktalanger som vill anmäla sig till kommande TV-tävling.

För barnen blir det bland annat tillagning av pangkakstårta och aktiviteter i Emblas universum/bibliotekstältet.[8 april] Matfesten flyttar in till Skellefteå centrum!

Efter 8 år på Nordanåområdet flyttar Matfesten sin folkfest in till Skellefteå centrum. Ett stort steg i utvecklingen av folkfesten säger projektledningen.

Med flytten vill Matfesten integrera handeln och restaurangerna i Matfesten som årligen lockat till mer än 50 000 besök, säger Matfestens nye projektledare Jan Engblom.
– Matfesten förläggs i centrala delarna av Skellefteå för att närma sig, och engagera, det lokala näringslivet. På så sätt ökar vi tillgängligheten både för besökare och deltagare. Målet är att evenemanget ska bli en angelägenhet för hela regionen, inte minst våra egna duktiga krögare.

En av de lokala krögare som nu ser nya möjligheter är Anna Larsson som driver Restaurang Nygatan 57:
– Äntligen! Vi som driver restaurang i centrum får nu helt andra och bättre möjligheter att vara med. Med Matfesten inne i stan gör att vi på ett ännu mer attraktivt sätt kan visa upp Skellefteås matkultur.
Måltidsmarknaden i Stadsparken

Måltidsmarknad i Stadsparken
Projektgruppen för Matfesten har i princip klara planer för hur Matfesten ska disponeras på stan. Bland annat kommer Stadsparken i sin nya skepnad att inrymma Måltidsmarknaden. I samarbete med Skellefteå kommuns parkavdelning har en plan för hur parken ska disponeras för att bli såväl ett attraktivt besöksmål som skyddas från slitage. Området ner mot älven kommer överhuvudtaget att bli ett attraktivt område för matupplevelser.

Möjligheternas torg blir plats för Skördemarknaden och Saluhallen. Den kulinariska marknaden placeras på Trädgårdsgatan och sen kommer som sagt hela övriga centrala Skellefteå att bli plats för matfestligheter. Restaurangerna erbjuds att vara med och skapa egna kulinariska upplevelser att erbjuda besökarna.

Lockar fler hitresta besökare
Matfesten har under sina åtta år blivit en etablerad folkfest för Skellefteborna men också lockat allt fler hitresta besökare. Med den här omlokaliseringen hoppas Matfesten nu att kunna jobba ännu bättre mot de mål man har: att öka fokus på den publika delen för att skapa intresse för lokalproducerat hos konsumenter, att öka uppslutningen kring arrangemanget hos det lokala näringslivet genom att erbjuda möjlighet att medverka i de egna lokalerna samt att testa av ett lokalt saluhallskoncept.

Den sista pusselbiten i finansieringsfrågan föll idag på plats när Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun beviljade ett stöd med 362 000 kr. Av den totala summan utgör 242 000 kr eftergift av kostnader och 120 000 kr ekonomiskt bidrag.

Beslutet kommer som ett svar på ett förslag från Marknadsenheten på kommunen som anser att Matfesten är ett evenemang som lyfter unika produkter, kreativitet, idéskapande, lokal stolthet och engagemang vilket på lång sikt påverkar bilden av Skellefteå. Att evenemanget drar besökare utifrån innebär att besöksnäringen gynnas. Att Matfesten dessutom lyfter en hållbar näring (lokalt producerat livsmedel) som har betydelse för att hela Skellefteå kommun ska kunna leva framöver stärker ytterligare argumenten för varför Matfesten strategiskt är ett evenemang att satsa på. Marknadsenheten går även in själva med 50 000 kr.

Matfesten 2014 genomförs 28-31 augusti och arbetet med förberedelserna får nu förnyad energi i och med beslutet om flytten in till centrum.


[1 september 2013] Matfest och sol lockade storpublik

Efter fyra dagar i matglädjens tecken kan konstateras att Matfesten i Skellefteå ytterligare stärkt sin position som norra Sveriges största matevent. Förutom ett ännu bättre utbud med matglädjen i fokus bidrag välvilliga vädergudar till succén.
Närproducerat har lockat
Trots att statistiken inte är sammanställd så är tendensen tydlig: aldrig har så många besökt Matfesten som i år. Projektledaren Karin Lundkvist förklarar:
– Förutom våra egna iakttagelser på området så har jag genomgående fått väldigt positiv respons från alla de aktörer jag pratat med. Många säger att detta har varit deras bästa år på Matfesten.

Bra väder alla fyra dagarna är en naturlig förklaring till stora besökssiffror, men utbudet har också utvecklats och förädlats. Och det är besökarnas egna önskemål som har styrt, säger Karin Lundkvist:
– Vi har exempelvis fått tydliga signaler från besökarna att skördemarknaden är en de viktigaste besöksanledningarna. Därför har vi i år haft rekordstort antal försäljare där, vilket varit uppskattat och lockat besökare.

Möjligheterna att handla produkter från närområdet har överhuvudtaget varit en viktig del i besöksupplevelsen. Det är Karin Lundkvist extra glad för:
– Matfestens syfte är ju att stärka matkulturen och livsmedelsnäringen i norr och besökarnas gensvar är ett bevis för att vi är på rätt väg.

Den nya saluhallen är en annan del av utbudet som lockat många besökare.
– Våra besökare har varit nyfikna och köpglädje har inte saknats. I samverkan med föreningen Matproducenterna i norr, som ligger bakom Saluhallen, kan denna del i utbudet säkert utvecklas ännu mer till kommande år.
Statistik och marknadsundersökningar ska ge svar
Trots alla positiva signaler så vill Karin Lundkvist vänta lite med den slutliga summeringen och utvärdeingen av Matfesten 2013:
– Vi har låtit göra marknadsundersökningar både bland besökare och medverkande. Nu ska vi sammanställt resultaten av dessa och de egna kontakter vi haft med alla aktörer, sedan kan vi komma med en utvärdering. Den blir då också underlag för planeringen av Matfestens fortsatta framtid.

Fakta:
Matfesten har genomförts 29 augusti till 1 september.
För mer information kontakta projektledare Karin Lundkvist, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se
Pressbilder finns på matfesten.se men kan också beställas direkt från Matfesten.
För information om program, matutbud,konferensen etc: matfesten.se

MATFESTENS VÄNNER I SKELLEFTEÅ AB
Matfestens Vänner i Skellefteå AB är det branschägda driftsbolaget bakom Matfestens alla aktiviteter. Verksamheten har tre huvudspår:
Evenemanget Matfesten i Skellefteå som årligen genomförs i slutet av augusti.
Branschutveckling för livsmedelsnäringens alla delar i norra Sverige.
Föreningen Matfesten vänner som samlar alla goda krafter som vill främja den regionala matkulturen.
www.matfesten.se


[31 augusti 2013] Johanna skapade Årets Skellefterätt 2013

Alspånspaj med Selsforschutney och chevrésallad. Där har ni Årets Skellefterätt 2013. Kreatören bakom rätten är Johanna Lundman som belönades med stor ära och kulinariska belöningar när vinnaren idag presenterades vid en ceremoni på Matfesten i Skellefteå. Vinnarrätten tillagades sedan av en av landets mest ansedda kockar – Paul Svensson.

Det var förstås en glad Johanna Lundman som fick ta emot utmärkelsen av juryns ordförande Ella Nilsson, Matlandetambassadör för Västerbotten. Inspirationen till rätten fick hon från en paj på rökt renstek som hon brukar göra:.

– När tävlingsreglerna sa att det var alspånsrökt karré som gällde så tyckte jag det passade bra att testa. Och det funkade ju bra! 
Paul Svensson lagade till den vinnande rätten
Efter prisceremonin lagade Paul Svensson till Johanna Lundmans Skellefterätt inför publiken som även fick en chans att provsmaka. Paul tyckte att det var flera fina recept i finalen och det är lite speciellt att laga mat för tävling:
– Att hålla det enkelt i grunden är en bra tävlingsstrategi. Det ska ju tilltala hela juryn och då är det bra med inte alltför komplexa smakkombinationer.
Små marginaler avgjorde
Det var en mycket jämn final där det i juryns bedömning enbart skilde några futtiga poäng mellan segraren och de övriga bidragen. Kvaliteten var generellt mycket hög på tävlingsbidragen med många nya smaker och kryddor och tydliga influenser utifrån enligt Ella Nilsson:
– Smakerna har breddats och kreativiteten har utvecklats. Det här är ingen snabbmat utan ambitiösa rätter, vackert presenterade, och smaklökarna får verkligen en utmaning. Roligt!

I vinnarrätten hittade Ella både en klassisk grund och nytänkande:
– Pajen som sådan är inte ny, men det finns ett nytänkande i kombinationen av tillbehör och balansen i kryddningen. Jag brukar ju säga att less is more, men här fingerade dt väldigt fint med flera smakkombinationer.

”Med enkel elegans
Juryns motivering till vinnaren: ”Råvarorna från det norrländska skafferiet har förädlats med enkel elegans till en rätt med karaktärsfyllda delar. Tre starka smakupplevelser var för sig samverkar till en kulinarisk lyckträff med dominanterna alspånsrökt karré och lingon.”

Förutom den stora stor äran vann Johanna en matcheck värd 10.000 kr på ICA och en tre rätters middag för två i Skärgårdsmat restaurangtält på Matfesten. Det blev också extra priser från Norran, Nyhléns Hugosons, Botnia fisk och Matfesten till Johanna och de fyra övriga finalisterna.
Fakta om Årets Skellefterätt
Årets Skellefteårätt 2013 presenteras av Norran och Matfesten i samverkan med ICA, NyhlénsHugosons och Botnia Fisk.
I årets jury satt Ella Nilsson, (juryordförande), Västerbottens Matlandetambassadör, Lars Andersson, Norran Mathias Åberg, Nyléns Hugosons, Ronny Persson, Botnia Fisk, Peter Jonsson och Tommy Alm, ICA samt Karin Lundkvist, Matfesten i Skellefteå.

Kriterier för Årets Skellefterätt 2013: Tävlingsrecepten ska bestå av en huvudrätt och vara komponerade så att de kan tillagas hemma i köket. Recepten får inte tidigare vara publicerade, och ska innehålla två alternativa huvudråvaror: färsk lax alternativt alspånsrökt karré, sida, picnicbog eller skinka, gärna med norrländska tillbehör.


[30 augusti 2013] Guldhjälte i kockduell och stjärnkock på besök

Vad kan Skellefteå AIK:s guldhjälte Jimmie Ericsson åstadkomma vid spisen? I afton är det upp till bevis när han möter Folkparkens Sofia A Lundberg i en kockduell. Fredagen är också temadag om hur mat för äldre kan utvecklas och bli bättre.

Vad händer på Matfesten?
Efter en kanonstart igår fortsätter nu Matfesten i Skellefteå med ett späckat program. Förutom alla matupplevelser som serveras blir det ett antal spännande kockdueller. Under fredag möter lokalpolitikern Andreas Löwenhöök (m) Munskänkarnas ordförande Anna-Karin Nilsson. Sedan blir det Jimmie Ericsson, kapten i mästarlaget Skellefteå AIK, som ska möta Folkparkens dynamiska konferens- och produktionsansvariga Sofia A Lundberg.

Paul Svensson gästar Årets Skellefterätt
En av höjdpunkterna under lördagen blir finalen på Årets Skellefterätt. Av fem finalister ska en segrare utses av jruyn under ledning av Ella Nilsson. Den vinnande rätten kommer att tillagas inför publik. Kock är Paul Svensson, en av landets absolut bästa kockar. Paul kommer även vid ett par andra tillfällen under lördag att dela med sig av inspirerande matprat inför publiken.

Grilltävling för barn, Henry The Horse för de vuxna
På lördag börjar även den grilltävling för barn som Erik ”Vilda kocken” Brännström leder. Final på söndag. För den mer vuxna publiken lockar förmodligen en kväll med underhållning Dryckestältet. Henry The Horse med både planerade och spontana gästspel underhåller.

Bättre mat för de äldre
Att bli äldre ska inte innebära att vardagen blir grå – där ska finnas utrymme för färgstarka kulinariska upplevelser och stimulans i tillvaron. Det var utgångspunkten när Skellefteå kommuns måltidsavdelning bjöd in till en temadag för att diskutera hur vi kan göra framtidens äldreomsorg och den mat som serveras ännu bättre.
Bland talarna fanns professor Gösta Bucht, Umeå universitet. Han informerade om hjärnans åldrande och förmågan att uppfatta, bearbeta och lagra information. Gabriella Karlsson och Karin Eriksson, Skellefteå kommun berättade om näring och matlust – när endast det bästa är gott nog.


[29 augusti 2013] Flygande start för Matfesten i Skellefteå

Välvilligt väder, massor av besökare och en flygplatschef som invigde med ord om utveckling – man kan säga att Matfesten i Skellefteå idag fick en flygande start.

”Det är utveckling eller avveckling som gäller”
Robert Lindberg, chef för Skellefteå Airport, invigde idag Matfesten genom att ställa några frågor om framtiden:
– Vill vi ha lokal producerade livsmedel och en levande landsbygd? Vill vi handla där vi bor?
Robert menade att det är upp till oss själva att bestämma.
– Vårt agerande och beteende styr hur våra barn får det. Det gäller även vad vi äter. Här i Skellefteå har jag min själ och mitt hjärta men inför framtiden gäller det att tänka utveckling – annars är det avveckling som gäller.
Som den flygplatschef lyckades Robert landa sitt resonemang i Matfesten och den betydelse den kan ha för utvecklingen av matkulturen och därmed livskvaliteten i regionen.

”Våga fråga – få en bonde på köpet”
Efter invigningen fortsätter nu Matfestens program bland annat med kockdueller, skördemarknad och förstås möjligheten att njuta av god mat. Många människor har redan sökt sig till den nya Saluhallen för att handla godsaker ur det norrländska skafferiet.
I morgon är det bland annat temadag om mat för äldre.Dessutom blir det kockduell där Jimmie Ericsson, kapten för svenska mästarna Skellefteå AIK ska tävla och så kommer LRF att prata på scenen under rubriken ”Våga fråga – få en bonde på köpet”.

”Tänk privat, jobba kommunalt”
Konferens MATiNORR avslutades lagom till invigningen av Matfesten. Ett tema under den andra konferensdagen handlade om den offentliga maten. ”Tänk privat, jobba kommunalt” var rubriken för en föreläsning av Johan Andersson. Han är f.d kökschef i Bergs kommun, utsedd till Årets inspiratör 2011 av tidningen Restaurangvärlden och Årets serviceperson i Jämtland 2012.

Johan berättade om sin resa som satte Bergs kommun på kartan som en av de mest spännande matkommunerna i Sverige. Han sammanfattade själv sin syn på hur man ska jobba med mat i offentliga sammanhang:
– Glöm inte gästen! Vi får inte vända oss inåt och köra fast i interna problem, utan jobba för att våra gäster ska den bästa möjliga matupplevelsen.

Förmiddagen avslutades med en paneldiskussion om kvalitet och utbud. Deltagarna var Helena Lindahl, riksdagsledamot (c) från länet som sitter i näringsutskottet, Jan Matsson, försäljningschef hos Martin & Servera, Peter Lundmark, måltidschef Skellefteå kommun och Arne Lindström, ordförande i LRF Västerbotten.
Av naturliga skäl kom diskussionen mycket att handla om den offentliga maten. När det gällde att stärka den närproducerande marknaden var alla överens om att viljan är god, men att det också finns många praktiska aspekter som påverkar.
Helena Lindahl menade att det är lätt att säga ”närproducerat” men svårare att i praktiken leva efter den ambitionen.
– Jag tror man kan hitta sätt att både tänka ekonomi och kvalitet. Det är viktigt att den offentliga sidan går före och visar att detta är möjligt.
Fakta:
Matfesten öppnar torsdag 29 augusti, med invigning kl 12.30, och fortsätter sedan till söndag 1 september kl 17.00.
Någon särskild pressackreditering krävs ej, men kontakta oss gärna för information.
För mer information kontakta projektledare Karin Lundkvist, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se
Pressbilder kommer att publiceras på matfesten.se men kan också beställas direkt från Matfesten.
För information om program, matutbud,konferensen etc: matfesten.se


 

[28 augusti 2013] Konferensen MATiNORR startade Matfesten i Skellefteå

Varumärkesfrågor, livsmedelssäkerhet och maten som besöksanledning stod i fokus när konferensen MATINORR i Skellefteå drog igång under onsdagen. Konferensen lockar folk från hela livsmedelsbranschen i norr och är en del i Matfestens arbete med att stärka branschen och matkulturen. Konferensen blir också en försmak på eventet Matfesten som öppnar portarna på torsdag.

Om den norrländska livsmedelsnäringens framtid
På konferensen MATiNORR tas en för Norrland livsviktig fråga upp: Hur ska den norrländska livsmedelsnäringen se ut i framtiden? Frågan diskuteras ur olika perspektiv under de två konferensdagarna. Närproducerat, livsmedelssäkerhet och varumärken kommer bland annat diskuteras.

Varumärkesanalytikern och journalisten Carin Fredlund var en av talarna den första dagen. Hon var starkt kritisk till livsmedelskedjornas egna varumärken och maktkoncentrationen i handeln.
– Jag ser en stor fara i fokus på lågpris och den stora koncentrationen med ICA som dominanten i särklass. De egna varumärkena gör saken ännu värre.
Förlorarna i slutänden är konsumenterna menar Carin:
– Med en mer fungerande konkurrens skulle priserna kunna hållas nere utan försämring av kvalitet. Nu finns risk att små lokala leverantörer försvinner. Jag tror exempelvis aldrig att en aktör som Polarbröd skulle kunna expandera idag som de har gjort.

Elin Bäckman, Coop Nord, resonerade också kring varumärkesfrågor – ur handelns perspektiv. Hon hade en något annan syn än Carin Fredlund men höll också med om vikten av att vårda kvalitet:
– Vårt fokus är kunden och våra medlemmar. Vi vill skapa ekonomisk nytta för medlemmarna, men balanserar detta mot de krav vi ställer på kvalitet och långsiktig hållbarhet.

Lotta Gröning är journalist och opionionsbildare i bland annat Expressen. Hon varnade för att bristen på egenproducerad mat i Sverige är ett säkerhetshot – ”konserver skyddar inte mot Fi” som hon uttryckte det.
– Om transporterna stannar av vid en kris så är vi inom tre dagar utan mat.
Gröning tyckte också att det händer alldeles för lite efter olika livsmedelsskandaler, som exempelvis ”hästköttsskandalen”.
– Det blir lite tidningsskriverier några dagar, men inget konkret ändras. Vi konsumenter är också alldeles för dåliga på att ställa krav på branschen. Generellt är vi alldeles för tama när det gäller att lyfta fram den lokala matproduktionen i det här landet.

Andra talare under onsdagen var Sören Persson, strateg för hållbar tillväxt, LRF, och Ami Hovstadius, projektledare för Sverige – det nya matlandet på Visit Sweden. Konferensen fortsätter under torsdagen och då medverkar bland andra Johan Andersson, f.d kökschef i Bergs kommun, utsedd till Årets inspiratör 2011 av tidningen Restaurangvärlden 2011 och Årets serviceperson i Jämtland 2012: Han pratar under rubriken ”Tänk privat – jobba kommunalt!”.

Matfesten får en flygande start
MATiNORR avslutas på torsdag kl 12.30 lagom till invigningen av folkfesten Matfesten. Invigningen förrättas av Robert Lindberg, chef på Skellefteå Airport. Sedan följer fyra dagars folkfest fylld med matglädje.
På torsdagens program finns bland annat kockduell mellan kommunpolitikern Ann Åström och campingchefen Marie Lindqvist Holmlund. Dessutom kommer ”Vilda kocken”, Erik Brännström, att dela med sig av sin matinspiration.
Besökarna erbjuds dessutom massor av kulinariska upplevelser i Måltidsmarknadens mer än tjugo tält, i Vildmarkstältet och de två restaurangtälten. I Dryckestältet underhåller Henry The Horse och gästartister med retropop. På torsdag kväll blir det exempelvis reunion av det legendariska bandet Måns Mossa.


[27 augusti] Norra Sveriges största matevent tjuvstartar med konferens

På torsdag öppnas portarna till Matfesten i Skellefteå – norra Sveriges största matevent. Sedan följer fyra dagar med matglad folkfest för tusentals besökare. Men redan i morgon blir det fokus på norrländsk matkultur då konferensen MATiNORR börjar.

MATiNORR – konferens om den norrländska livsmedelsnäringens framtid
På konferensen MATiNORR tas en för Norrland livsviktig fråga upp: Hur ska den norrländska livsmedelsnäringen se ut i framtiden? Det handlar både om hur branschen själv kan utvecklas och hur konsumenterna agerar, säger Matfestens projektledare Karin Lundkvist:
– Det handlar om en avgörande fråga när det gäller överlevnad för norra Sverige. Vi kommer bland annat att resonera kring begrepp som köptrohet, självförsörjningsgrad, livsmedelssäkerhet, maten som besöksanledning och även diskutera varumärkesfrågor.
Enligt Karin är den regionala matkulturen viktig både för att stärka livsmedelsbranschen och besöksnäringen i norr.
– Frågan är alltså aktuell för alla matintresserade i norr och såväl privatpersoner som branschens företrädare är varmt välkomna.
Konferensen pågår 28-29 augusti då den avslutas lagom till invigningen av eventet Matfesten.
Konferensen arrangeras i samarbete med LRF Västerbotten och Matproducenterna i Norr samt stöds av medel ur landsbygdsprogrammet.
Mer information finns här på matfesten.se
Givetvis är även media välkomna – kontakta Karin Lundkvist för information. (Kontaktuppgifter nedan.)

Ny saluhall och mer upplevelser
När Matfesten invigs på torsdag kl 12.30 är det för åttonde gången som det vankas folkfest och matglädje i dagarna fyra. De senaste åren har beräknats att 50 000 – 70 000 besök årligen gjorts på Matfesten. Kan det bli mer i år?
– Vädret ser lovande ut, men framför allt så tycker vi att vi kan bjuda på ett ännu bättre matevent i år så vi borde kunna toppa de siffrorna, säger Karin Lundkvist.
En nyhet i år är bland annat en saluhall där branschföreningen Matproducenterna i norr erbjuder produkter från det norrländska skafferiet. Skördemarknaden är enligt publikundesökningar en av de mest attraktiva delarna i Matfesten och det har man tagit vara på.
– I år är Skördemarknaden rekordstor med över fyrtio försäljare av lokala produkter.

 

Årets Skellefterätt med gästspel av Paul Svensson
Matfestens fyra dagar är fyllda med matupplevelser och programaktiviteter. Matutbudet serveras bland annat i Måltidsmarknadens mer än tjugo tält, i Vildmarkstältet, kaféet och i de två restaurangtälten.
Några av höjdpunkterna i programmet är kockduellerna och finalen på tävlingen om Årets Skellefterätt 2013. Finalisterna är utsedda och vinnaren kungörs vid en ceremoni på lördag. Där blir det intressant gästspel avslöjar Karin Lundkvist.
– Stjärnkocken Paul Svensson medverkar för att laga till den vinnande rätten. Paul kommer dessutom att bjuda på inspirerande matprat vid andra tillfällen.
På programmet står även en temadag om den offentliga maten för äldre, prat om mat och barnaktiviteter i bibliotekstätet och vid en grilltävling för de yngre.
– Vi vill bjuda på möjligheten att handla lokalproducerat, underhållas och engageras krings viktiga matfrågor men framförallt handlar det om servera en folkfest fylld med matglädje, avslutar Karin Lundkvist.

FAKTA
Konferensen MATiNORR startar onsdag 28 augusti kl 11.00 och avslutas torsdag 29 augusti kl 12.30.
Matfesten öppnar torsdag 29 augusti, med invigning kl 12.30, och fortsätter sedan till söndag 1 september kl 17.00.
Någon särskild pressackreditering krävs ej, men kontakta oss gärna för information.
För mer information kontakta projektledare Karin Lundkvist, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se
Pressbilder kommer att publiceras på matfesten.se men kan också beställas direkt från Matfesten.


 [13 augusti 2013]  Finalisterna i Årets Skellefterätt är utsedda

Nu är det klart vilka finalisterna blir i tävlingen om Årets Skellefterätt 2013. Erica Holmberg, Johanna Lundman, Fredrik Flodin, Agneta Berglund och Maria Burlin heter de som gör upp om den hedervärda utmärkelsen. Vem vinnaren slutligen blir avslöjas lördag 31 augusti på Matfesten i Skellefteå.

Hög ambitionsnivå på kreativa recept
Tävlingen genomförs i år för sjunde gången och sedvanlig juryordförande är Ella Nilsson. Hon tycker att tävlingsbidragen hållit hög kvalitet i år:
– Det verkar som att Skellefteborna påverkats av matprogram resor, kokböcker och fler besök på restauranger. Generellt sätt är det väldigt hög ambitionsnivå på tävlingsrecepten.
Ella har hittat många nya smaker och kryddor, influenserna utifrån är påtagliga.
– Smakerna har breddats och kreativiteten har utvecklats. Det här är ingen snabbmat utan ambitiösa rätter, vackert presenterade, och smaklökarna får verkligen en utmaning. Roligt!

Vinnarätten tillagas av Paul Svensson
Lördag 31 augusti är det finaldags på Matfesten. Då kungörs vinnaren och vinnarrätten tillagas sedan av stjärnkocken Paul Svensson inför publik.
Vinnaren av Årets Skellefterätt får, förutom den stora äran, ta emot en matcheck värd 10 000 kr på ICA.

Tävlingskriterier
Tävlingsrecepten skulle bestå av en huvudrätt och vara komponerade så att de kan tillagas hemma i köket. Recepten får inte tidigare vara publicerade, och ska innehålla två alternativa huvudråvaror: färsk lax alternativt alspånsrökt karré, sida, picnicbog eller skinka, gärna med norrländska tillbehör.

Syftet är att tävlingen ska locka fram nya, kreativa recept baserat på råvaror från det norrländska skafferiet och produkter från lokala producenter.

Juryn består av: Ella Nilsson, (juryordförande), Västerbottens Matlandetambassadör, Lars Andersson, Norran, Mathias Åberg, Nyléns Hugosons, Ronny Persson, Botnia Fisk, Peter Jonsson och Tommy Alm, ICA samt Karin Lundkvist, Matfesten i Skellefteå.

Finalisterna och deras tävlingsrecept
Finalisterna och deras tävlingsbidrag: Maria Burlin, Karrédinér på Burträskmanér, Fredrik Flodin, Chimichangas på skinka och champinjoner, Johanna Lundman, Alspånspaj med Selsforschutney, Agneta Berglund, Laxmedaljong med vit balsamicocréme och lingon, Erica Holmberg, Laxfilé med Västerbottencrust, havtornshollandaise och smörstekta sommarprimörer.

Årets Skellefteårätt 2013 presenteras av Norran och Matfesten i samverkan med ICA, NyhlénsHugosons och Botnia Fisk.

Mer information om tävlingen: Projektledare Karin Lundkvist, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se
Pressbild på finalisterna kan beställas via mail.


[26 juni 2013] Nu laddar Skellefteå för norra Sveriges största matevent

Gästspel av stjärnkockar, kockdueller och framförallt tusentals matglada besökare – nu närmar sig årets kulinariska folkfest i Skellefteå. Matfesten, norra Sveriges största matevent, genomförs i år 29 augusti – 1 september.

PAUL SVENSSON TILLBAKA IGENFör ett par år sedan gästade stjärnkocken Paul Svensson Matfesten. Nu kommer han tillbaka för att bland annat medverka vid prisceremonin för Årets Skellefterätt 2013. Paul kommer förstås också att dela med sig av matinspiration på andra sätt under någon av matfestdagarna. Matfestens projektledare Karin Lundkvist är mycket nöjd med gästspelet:
– Paul är ju en de mest välrenommerade kockarna i Sverige. Dessutom är han en mycket inspirerande matambassadör så han är mycket välkommen.

MATFEST I HELA STAN!
Matfesten 2013 ska synas i hela Skellefteå om Karin Lundkvists visioner blir en realitet:
– Vi vill att matglädjen ska upplevas i hela stan. Därför har vi bjudit in butiker och restauranger att vara med i ”Matfest i hela stan”. Idén är att de skapar ett attraktivt erbjudande som sedan kommuniceras via olika säljmaterial och i Matfestens egen marknadskommunikation.
Matfesten erbjuder säljstöd i form av bl a exponering på matfesten.se och i Matfestens tidningsbilaga, butiks- och restaurangmaterial och annat.

KOCKDUELLER MED SVENSK MÄSTARE OCH NYTT KOMMUNALRÅD
I ärlighetens namn – kockduellerna på Matfesten brukar vara mer underhållande än tuffa kamper. Matglädje på scen kan man kalla det och en hel del matinspiration får publiken på köpet.
Bland årets duellanter finns Skellefteås nye kommunalråd Lorents Burman som möter flygplatschefen Robert Lindberg. Jimmie Ericsson, lagkaptenen för årets hockeymästare Skellefteå AIK, möter Sofia A Lundberg, produktions- och konferensansvarig på Folkparken Skellefteå. Fler kockdueller presenteras senare.


[2 sept] Trogen publik trotsade vädret

Solen ville inte komma, men trogna besökare gjorde ändå Matfesten 2012 till en ny folkfest – den sjunde i raden. Arrangörerna gläds också åt att nya inslag i evenemanget stärker Matfestens roll som utvecklare av matkulturen i norr.

Ökat inslag av långväga gäster
När projektledaren Karin Lundkvist spontant summerar årets upplaga av Matfesten i Skellefteå så är det i huvudsak med positiva erfarenheter.
– Trots att vädergudarna inte var med oss i år så har vi haft bra med besökare och god stämning. Skellefteborna har definitivt tagit Matfesten till sitt hjärta och att göra ett besök på Matfesten verkar vara givet oavsett väderlek.

Men Karin gläds också åt en hel del besökare från andra kommuner.
– Vi har haft ett markant ökat inslag av långväga gäster. Bodenbuss har kommit med en buss varje dag, likaså Sverigeresor som kör från Sundsvall och uppåt. Vi har även haft en bussgrupp från Sorsele och andra besökare som sökt sig hit på egen hand från andra delar av Västerbotten. Så sammantaget är det en positiv trend.

Programnyheter stärker Matfestens roll
Programmässigt har Matfesten byggt vidare på det gamla välkända konceptet med matupplevelser för alla smaker och åldrar. Men det finns också nyheter i årets program, säger Karin Lundkvist.
– Den satsning som gjorts på olika aktiviteter kring den offentliga maten har tillfört ny substans till vårt koncept. Tävlingen Norrlands bästa skolmat blev exempelvis väldigt lyckad. Detsamma gäller den temadag om mat för äldre som genomfördes. Det är programinslag som stärker Matfesten i rollen av att vara en drivkraft i utvecklingen av matkulturen i norr.

Och nu när Matfesten är över för i år – kan arrangörsgruppen sätta sig och rulla tummarna då?
– Knappast! Nu ska vi pusta ut i nån dag och sedan tar arbetet fart med att planera Matfesten 2013. Dessförinnan har vi också många branschaktiviteter att arbeta med under det kommande året.


PRESSINFORMATION
Matfesten i Skellefteå genomfördes 30 augusti – 2 september på Nordanåområdet.
Mer information: Karin Lundkvist, projektledare, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se


[2 sept] Nya tävlingen Älska M avgjordes på Matfesten

Gröna navet vann kampen i matlagningstävlingen Älska M, ett av de nya inslagen på Matfesten i Skellefteå. Tävlingen ska på ett underhållande sätt lyfta fram värdet av lokalproducerade varor.

Bra samarbete låg bakom segern
Gröna navet är samordnare för utbildningar inom de gröna näringarna i Norrbotten och Västerbotten. Sören Lundström i det vinnande laget hyllade samarbetet som förklaring till segern.
– Vi jobbade jättebra tillsammans och för det ska vi tacka vår coach och proffskock Niklas Johansson, från Verandan Stadshotellet.

Stimulera till ökad användning av lokala råvaror
Vinnaren i all ära, men bakom Älska M finns även ett mer långsiktigt syfte. Tävlingen ska på ett lättsamt och underhållande sätt lyfta fram värdet av att handla lokalproducerade varor. Enligt reglerna skulle därför råvaror inhandlas på Matfestens skördemarknad.

Initiativtagare till Älska M är Andreas Bérgeli, säljansvarig på Kontext. Han tycker att hållbarhet lite för ofta diskuteras med pekpinnarna vinande i luften.
– Det här ska vara en rolig tävling, kul för publiken och engagerande för deltagarna. Samtidigt vill vi bygga broar mellan producenter och restauratörer för att stimulera till ökad användning av lokala råvaror. Vi vill hjälpa till att skapa en beteendeförändring.

Ett av de mest uppskattade inslagen på Matfesten
Skördemarknaden är enligt besökarna ett de mest uppskattade inslagen på Matfesten. Detta glädjer projektledaren Karin Lundkvist.
– Ett av våra syften med Matfesten är att erbjuda de småskaliga producenterna i vår region en marknadsplats där de får chans att möta väldigt många konsumenter. På så sätt kan vi bidra till att öka försäljningen av lokalproducerat.

Svedjan ost är en av de lokala producenterna på Skördemarknaden. Pär Hellström är mycket nöjd med dagarna på matfesten.
– Det har varit jättekul. Det här är ett jättebra tillfälle för oss att möta alla besökare. Folk har nyfikna och pratsamma. Dessutom har vi sålt väldigt bra av våra ostar.


Deltagande lag och jury
I det vinnande laget Gröna navet deltog Mikael Kivijärvi, Sören Lundström, Tanja Hultman och Göran Lindgren. Kock: Niklas Johansson, Verandan Stadshotellet Skellefteå.
De två övriga lagen:
SEB– Skandinaviska Enskild banken med stöd av kocken Oliver Lundmark från Bryggargatan Restaurang & Bistro.
Nyhléns Hugosons, charkproducenter, med stöd av kocken Malin Falkman, Mat & Prat.
Juryn: Krögaren, kocken och TV-personligheten Leif Mannerström, Ella Nilsson, Matlandetambassadör Västerbotten, och Åke Lithén, bl a tidigare finalist i Sveriges Mästerkock.


PRESSINFORMATION
Matfesten i Skellefteå genomförs 30 augusti – 2 september på Nordanåområdet.
Mer information: Karin Lundkvist, projektledare, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se
Pressbilder finns här ››


[1 sept] Ulla skapade Årets Skellefterätt 2012

Tranbär- och getostfyllda älgrulader med blåbärssås, mandelpotatistoppar, smörstekta morötter och inlagda kantareller. Där har ni Årets Skellefterätt 2012. Bakom receptet står Ulla Ericsson som belönades med stor ära och kulinariska belöningar när finalen idag avgjordes på Matfesten i Skellefteå.

Mammas rulader
Det var förstås en glad Ulla Ericsson som fick ta emot utmärkelsen av juryns ordförande Ella Nilsson, Matlandetambassadör för Västerbotten. Inspirationen till rätten fick från skogen och mamma.
– Jag hade lite kantareller hemma och visste inte riktigt vad jag skulle göra med dom. Då kom jag att tänka på mammas rulader som brukade vara hennes paradrätt på söndagarna. Och så blev det de här älgruladerna.
Förutom stor ära vann Ulla en matcheck värd 10.000 kr på Coop och en middag för två i Västerbottensost besökscenters restaurangtält där Ella Nilssons Västerbottensmeny serveras. Det blev också extra priser från Matfesten, Norran och NyhlénsHugosons till Ulla och de fyra övriga finalisterna

Lokala råvaror och vår egen matkultur
Hela finalfältet höll bra kvalitet enligt Ella Nilsson.
– De fem rätter som gick till final tycker jag svarar upp bra mot kriterierna att göra nåt lite extra med utgångspunkt i lokala råvaror och vår egen matkultur. Korv, älgkött, lax och aborre är kanske standardråvaror men de tävlande har lagt till en kreativ tillagning och spännande tillbehör. Alla blev goda men Ullas älgrulader hade nåt litet extra.

”Kreativ kombination”
Ella pratade om sina F när det gällde kriterier i urvalet av finalrätter.
– Jag tittar på färg, form, fantasi, frasighet, framtidstro och så behövs det ju också en finurlig förklaring för förstapriset.
Juryns motivering till vinnaren: ”En rätt med traditionella lokala råvaror och smaker i kreativ kombination med nya influenser som skapar en balanserad och överraskande smakupplevelse.” Den motiveringen beskriver bra vad det är arrangörerna söker i Årets Skellefterätt.

I köket med Leif Mannerström
Efter prisceremonin fick Ulla tillaga sin vinnarrätt inför publik. Till sin hjälp hade hon minst sagt kvalificerad assistens i form av stjärnkrögaren Leif Mannerström som varit en flitig gäst på Matfesten i år.
Han hyllade också Ulla Ericsson innan de gemensamt tog sig an vinnarrätten.
– Receptet såg bra ut så det ska bli kul att prova det i köket. Alltid kan jag lära mig något, tyckte Leif.

Årets jury
Förutom ordförande Ella Nilsson har juryn bestått av representanter för arrangörerna av Årets Skellefterätt 2012: Anna-Karin Karlsson, Norrmejerier, Jan Holmström, Konsum Nord/Coop – Norrländskt Utmärkt, Ronny Persson, Botnia Fisk, Mathias Åberg, Nyhléns Hugosons, Lars Andersson, Norran och Karin Lundkvist, Matfesten samt fjolårsvinnaren Jennie Samuelsson.

Information om Årets Skellefterätt finns här ››

MATFESTEN FORTSÄTTER MED TÄVLINGEN ÄLSKA M
Lördagen bjöd på torrare väder än fredagen och det hade lockat stor publik till Matfesten. I Kastrulltältet var det full aktivitet med roliga matlagningskurser för barn under ledning av kocken Erik Brännström. Leif Mannerström kommer senare idag att signera sin nya kokbok.

I morgon avslutas Matfesten med bland annat tävlingen Älska M – en av årets nyheter på Matfesten. På ett lättsamt och underhållande sätt lyfter den viktiga hållbarhetsfrågor.
I Älska M möts lag från olika företag i ädel kamp om att laga den bästa maträtten. Den viktigaste regeln är att råvarorna huvudsakligen ska vara lokalproducerade. På Matfesten innebär det att de ska inhandlas på Skördemarknaden. Som coach för respektive lag fungerar en professionell kock. Tävlingen startar söndag kl 13.00.

PRESSINFORMATION
Dagens pressbilder håller på att läggas upp här på matfesteniskelleftea.se ››
Matfesten i Skellefteå genomförs 30 augusti – 2 september på Nordanåområdet.
Mer information: Karin Lundkvist, projektledare, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se
Pressbilder och information finns på www.matfesteniskelleftea.se


[31 aug] Mat för seniorer i fokus

Matfesten i Skellefteå fortsätter att ha fokus på den offentliga maten. Igår handlade det om skolmaten och idag har det varit mat för äldre som diskuterats. Parallellt med matglädjen bland smaker och dofter ute på området har ett föreläsningsprogram genomförts under dagen.

En av föreläsarna var hjärtläkaren Kurt Boman som talade om kostens betydelse för västerbottningarnas hälsa. Han höjde en varningen flagg för den nya trend som förespråka,r enligt honom, kortsiktiga yttre vinningar.
– Våra vetenskapliga resultat från Jörnsprojektet visade på att med rätt kosthållning får människor bättre hälsa, i förlängningen gav det dem chansen till ett längre och rikare liv. Det som nu händer är att kolesterolet kommer tillbaka.
Vad ligger bakom detta?
– Förmodligen är det jakten på kortsiktiga effekter med hjälp av olika populära metoder som förespråkar fettrika bantningsmetoder. Detta ser bara till det yttre, inte till det inre.
Vad är då Kurt Bomans recept för bättre hälsa?
– Helt enkelt en kosthållning som är bra för vårt inre i kombination med motion. Jag vill se en återgång till medelhavskosten. Ät fisk, olja, frukt, grönt och andra produkter som ger långsiktigt nyttiga effekter.

Dagen med temat Mat för äldre och andra aktiviteter på Matfesten blev en succé säger Peter Lundmark, chef på Måltidsenheten i Skellefteå kommun.
– Det har varit jättebra för oss att få komma ut och möta människor, skapa en dialog och få in nyttiga synpunkter.

MÖTE MED MATINSPIRATÖRERNA ARNASON OCH MANNERSTRÖM
Jon Oskar Arnason är en starkt bidragande orsak till Skellefteås restaurangliv mår bättre än på länge. Han är nyligen utsedd till Kockarnas kock i norra Sverige och mannen bakom etableringen av Bryggargatan Restaurang & Bistro i Skellefteå.
På Matfesten delade han med sig av sin brinnande entusiasm för gastronomin i landet och det lokalproducerade.
Tilsammans med sin kollega Runar Larsen tillagade han och serverade publiken smakprov på delikatesser med lokalt ursprung. De bjöd bland annat på blåmögelost från Svedjan ost. Den severades med ängssyra, gräspulver och harsyra och ett krispigt barkbröd därtill.

Senare idag kommer även den legendariska krögaren, mästerkocken och TV-personligheten Leif Mannerström att laga mat och ge kulinariska tips till besökarna på Matfesten. Leif var mycket entusiastisk efter sitt besök ifjol och sade sig gärna komma tillbaka. Så nu är han tillbaka och medverkar under ett flertal olika aktiviteter under Matfesten.

MATFESTEN FORTSÄTTER MED FINAL PÅ ÅRETS SKELLEFTERÄTT
Under Matfesten bjuds på ett antal olika tävlingar. Lördagens tävling är finalen på Årets Skellefterätt. På söndag är det premiär för Älska M, en företagskamp där de tävlande lagen ska tillaga bästa rätt med råvaror från Skördemarknaden.
I övrigt fortsätter Matfesten med matupplevelser på Måltidsmarknaden, Skördemarknaden, Vildmarkstältet och i restaurangtältet.

PRESSINFORMATION
Dagens pressbilder håller på att läggas upp här på matfesteniskelleftea.se ››
Matfesten i Skellefteå genomförs 30 augusti – 2 september på Nordanåområdet.
Mer information: Karin Lundkvist, projektledare, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se
Pressbilder och information finns på www.matfesteniskelleftea.se


[30 augusti]  Piteå segrare i Norrlands bästa skolmat 2012

Ett lag från Strömbackaskolan i Piteå vann idag finalen i tävlingen om att skapa Norrlands bästa skolmat. Framgångsreceptet var Herrgårdens viltlimpa på älgfärs med Västerbottensmos, messmörssås och lingonchutney. Finalen avgjordes på Matfesten i Skellefteå som idag öppnade för fyra dagars folkfest och matglädje.

Alla de tävlande kom från restaurangutbildningar i de fyra kommuner som deltog.
Frida Hedqvist är en av de unga kockarna i det vinnande laget.
– Jag trodde på seger ända till jag såg vilka rätter de andra hade lagat. De såg väldigt bra ut och då blev det väldigt nervöst.
Hennes kockkollega Emil Lindström var förstås lika glad han och berättade om ett mycket medvetet tänka bakom vinnarrätten.
– Det skulle vara norrländskt och enkelt att tillaga i större volym som det krävs i en skolrestaurang.
Juryns ordförande Leif Mannerström kunde bara hålla med om att det hade de också lyckats med.
– Man brukar lite klyschigt säga att juryn hade en svår uppgift och i det här fallet var det verkligen en jämn kamp. Det skilde bara några få poäng mellan lagen. Kvalitén var bra överlag, vällagat och mycket snyggt presenterat.
Den tredje lagmedlemmen heter Therese Hedqvist och dessutom har Eric Rönnqvist varit med och utvecklat tävlingsrätten.

Alla finalrecepten finns här ››
Pressbilder finns här ››
KAXIG VISION OM BÄST SKOLMAT I NORR

Initiativet till Norrlands bästa skolmat har tagits av Måltidsenheten på Skellefteå kommun. Målet är att tävlingen ska bidra till att visionen om att ”Skolmaten smakar bäst i Norrland” blir en realitet.
– Det är lite kaxigt, men vi vill skapa debatt och synas i måltidssverige, säger Viktoria Eriksson, kostchef skola.

En av juryns medlemmar är Annika Unt Widell från Skolmatens Vänner, en rikstäckande verksamhet som drivs av LRF och vars syfte är att främja måltiderna i skola och förskola.
– Den här tävlingen är det mest spännande som hänt kring skolmaten på mycket länge. Skellefteå kan vara mycket stolta över det här initiativet.

Tävlingen har genomförts i samverkan med Umeå, Piteå och Robertsfors kommuner och de restaurangutbildningar som finns i de fyra kustkommunerna. Tävlingen är också ett sätt att involvera gymnasieeleverna och påverka attityder om skolmaten.
– Alla kommunerna har ett stort behov av duktiga kockar och vi vill även visa att vi är attraktiva arbetsgivare, säger Peter Lundmark, måltidschef på Måltidsavdelningen, Skellefteå kommun.

Övriga deltagande lag var Östra gymnasiet i Umeå, Balderskolan i Skellefteå och Jenningsskolan i Robertsfors. Juryn bestod av ordförande Leif Mannerström, Annica Unt Widell, Skolmatens vänner, Ulla Dellqrantz, Umeå kommun, Maria Nordvall, Piteå kommun, Ulrika Karlsson, Robertsfors kommun samt Peter Marklund, Skellefteå kommun. Tävlingen sponsras av Martin & Servera.

NYE ORDFÖRANDEN INVIGDE MATFESTEN
Matfesten blev officiellt invigd av Jens Mårtensson, ny ordförande i Matfestens vänner i Skellefteå AB. Han pratade bland annat om kulinarisk utveckling.
– Det första glaset vin smakade mest sura bär, sedan utvecklar man smaklökarna och lär sig att uppskatta alltmer ädla smaker. Man börjar längta efter nya smakutmaningar. På samma sätt är det med Matfesten och vår matregion, den ska förädlas och bli allt bättre. Nu gäller det för oss att hitta nästa steg.
Mårtensson sa att han ser som sin uppgift att hitta rätt riktning för det arbetet. Därefter förklarade han Matfesten officiellt öppnad och markerade det med sju slag på gonggongen, eller wokpannan som programvärden Staffan Ling ville kalla den. Mårtensson avrundade med ett norskt talesätt:
– Livet är för kort för att spise kjedelige middager.
Som Matfestens tradition bjuder så var det musikaliska inslaget Kom, kom, kom till smörgåsbordet – i år framförd tillsammans med anna musik av av Trio Folkmusik.

Matfesten fortsätter
Förutom alla smak- och doftupplevelser bjöd Matfestens första dag bland annat på vinprovningar i Munskänkarnas Vinhus och fritt skapande av matgestaltningar för hela familjen. På aftonsidan öppnar restaurangtälten med Västerbottensmeny och fisk- och skaldjursbuffe.

Under fredagen blir några av höjdpunkterna möten med matprofilerna Leif Mannerström och Jon Oskar Arnason. Dagen bjuder också på temat Mat för äldre med föreläsningar och provsmakningar.

Program finns här ››
Matutbudet presenteras här ››

KONFERENSEN MATiNORR DISKUTERADE DEN OFFENTLIGA MATEN
Konferensen MATiNORR avslutades tidigare idag. Även här stod den offentliga maten i fokus. Annika Unt Widell, projektledare för Skolmatens vänner, tryckte hårt på att maten i skolorna borde bli mycket bättre. Hon stödde sig bland annat på färska siffror om hur kommunerna satsar.
– Kostnaden för en lunchportion är idag 9,48 kr enligt riksgenomsnittet. Siffran säger inte allt om kvalitet, men den är definitvt låg och en indikation på att det är knappt med resurser i skolköken.
Annika efterlyste också ett annat synsätt.
– Ta bort begrepp som bespisning och mattant. Eleverna ska känna sig som gäster på skolrestaurangen och serveras bra mat tillredd av kockar och en kökschef. Använder man de termerna så höjer man statusen som i förlängningen bidrar till bättre kvalitet.
Unt Widell skickade även en hälsning till politikerna att ge kostcheferna i kommunerna ökade resurser. De sitter i en position med press både uppifrån och nerifrån.
– Som en kostchef uttryckte det: ”Det är som att vara ett våffeljärn, hett uppifrån och hett nerifrån och i mitten är det obekvämt”.

Leif Mannerström och Staffan Ling resonerade resonerade också kring den offentliga maten, men då för en äldre målgrupp. Båda var överens om att måltiden ska vara nåt att se fram emot varje dag, även för äldre, vilket det alldels för sällan är enligt herrarna. Leif Mannerström har ett stort engagemang i frågan.
– Även gamla måste behandlas som människor, livet ut. Vällagad mat, serverad på ett trevligt sätt, borde vara en självklarhet.

Dagens siste talare var Viola Adamsson, Uppsala universitet, som pratade om möjligheten att nordisk kost kunde vara lika nyttig som den omtalade medelhavskosten. Konferensen avslutades med en paneldiskussion kring frågan om den offentliga maten.

PRESSINFORMATION
Matfesten i Skellefteå genomförs 30 augusti – 2 september på Nordanåområdet.
Mer information: Karin Lundkvist, projektledare, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se
Pressbilder och information finns på www.matfesteniskelleftea.se


[29 aug] MATiNORR startade idag

Som en ”tjuvstart” på Matfesten i Skellefteå inleddes idag konferensen MATiNORR. Över etthundra deltagare från livsmedelsbranschens olika delar i norr hade samlats kring dagens tema: Hur ska Norrland smaka?

Karin Lundkvist, projektledare hos konferensarrangören Matfesten, är nöjd med starten.
– Det är nyttigt att få se hur många duktiga människor, drivna företag och bra produkter matbranschen i norr har. Det är annars lätt hänt att bli hemmablind för de kvaliteter som faktiskt finns. Nu har vi fått en bra start på konferensen och Matfesten.

Inspirerande inför framtiden?
– Visst! Nu gäller det för oss att samla alla goda krafter för att gemensamt fortsätta jobbet för ett skapa ett samlat koncept för matkulturen i norr.

Konferensen fortsätter i morgon med ämnet Den offentliga maten. Den avslutas lagom till invigningen av evenemanget Matfesten kl 12.30.

HUR SKA NORRLAND SMAKA?
Temat för dagen var en uppföljning på den kreativa dialogen på MATiNORR 2011. Grundfrågorna var de samma: Hur ska Norrland smaka? Hur hittar vi unika värden för norrländsk mat och paketera dem på ett attraktivt sätt? Konferensens talare belyste dessa frågor utifrån olika perspektiv.

Evert Bränd är projektledare för ett av de bästa landslag landet har – Svenska Kocklandslaget. Han betonade att Sverige har unika förutsättningar för att bli ett bra matland.
– Det gäller att sätta lusten och maten i fokus. Den lokala identiteten är också viktig, vi ska vara noga med att markera ursprung. Småskaligheten är en garant för kunna erbjuda kvalitet och produktutveckling.

Svenska kocklandslagets Viktor Westerlind, Årets kock 2009, hade skapat menyn med Västerbottniska råvaror till den lunch som inledde dagen. Han assisterades av kockar från Verandan på Skellefteå Stadshotell.

Marika Nyman, varumärkeschef på Polarbröd, berättade om Polarbröds varumärkesresa. Hon betonade betydelsen av att bygga varumärket med stadigt avstamp i regionen och den egna traditionen.
– Norrland är hjärtat i vårt varumärkesarbete. Polarbröd har en 133-årig historia här uppe och det tar vi vara på när vi formulerar vår ambition. Vi vill använda vårt norrländska innehåll och bidra till hållbar utveckling för att helt enkelt finnas till även i framtiden.

ETT GODARE LIV
Sluta dissa – börja hissa! Den konkreta uppmaningen riktade Fia Gulliksson till alla som vill stödja utveckling av gastronomin och skapandet av attraktiva besöksmål med maten i fokus. Fia är bland annat Matlandetambassadör för Jämtland, radiopratare i P1:s Meny och en matpersonlighet som tror starkt på den regionala matkulturen. Hennes slutsats:
– En långsiktig och tydlig bild av en kreativ matregion skapar igenkänning. Det i sin tur skapar relationer och ökad medvetenhet som leder till affärer. Det bidrar till att skapa fler jobb och en attraktivare region och för framtiden ett godare liv.
Med ”godare liv” menar hon goda smakupplevelser, god hälsa och hållbarhet. Gulliksson är övertygad om att småskalighet är en viktig framgångsfaktor. Med stort engagemang berättade hon om många goda exempel från Jämtland där småskalig och kvalitativ matturism frodas.
– Volymproduktion behövs förstås, men i det småskaliga finns möjligheten att utveckla kvalitet och att gå i spetsen för nytänkande.

Övriga talare under dagen var Malin Sjöström, ordförande i LRF Ungdomen, Maria Forshufvud, vd på Svenskt Kött, och Pär Bergqvist, marknadsansvarig på Jordbruksverket. Han gav en lägesrapport från arbetet med visionen om Sverige – det nya matlandet.
– Ska vi bli i topp i Europa krävs att det blir ”mer jord under naglarna”. Vi vill engagera producenterna mer och öka förståelsen hos alla andra för att Matlandet är så mycket mer än maten på tallriken. Fokusområdet ”primärproduktionen” ska stå i centrum av visionen.
Han betonade även att kvalitet är själva hjärtat i visionen.

Pressbilder håller på att läggas upp här på matfesteniskelleftea.se ››
Konferensprogram finns här ››

…OCH I MORGON BÖRJAR MATFESTEN!
I morgon torsdag kl 11 öppnar Matfesten i Skellefteå för besökarna. Då börjar fyra intensiva dagars folkfest med massor av matglädje. Officiell invigning sker kl 12.30. Andra intressanta programpunkter under torsdagen är bland annat finalen på tävlingen Norrlands bästa skolmat. Fyra gymnasieskolor gör upp om titeln.

Sedan blir det förstås massor av god mat på Måltidsmarknad, i restaurangtälten och i Vildmarkstältet. Skördemarknaden har fler lokala odlare än tidigare och på Kulinariska marknaden finns bland annat de större lokala producenterna. I Munskänkarnas Vinhus blir det exklusiva vinprovningar. Och många fler kulinariska upplevelser.

Program finns här ››

PRESSKONTAKTER
Matfesten i Skellefteå genomförs 30 augusti – 2 september på Nordanåområdet.
Mer information: Karin Lundkvist, projektledare, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se


[24 augusti] GRANDios Västerbottensmeny gästspelar på hemmaplan

När norra Sveriges största matevent, Matfesten i Skellefteå, drar igång om en vecka finns bland annat en kär hemvändare på menyn. I mer än tjugo år har Ella Nilsson årligen komponerat och presenterat den numera klassiska Västerbottensbuffén på Grand Hôtel i Stockholm. Nu får besökarna på Matfesten chansen att ta del av en ”matfestanpassad” version av denna gastronomiska upplevelse. Ett GRANDiost gästspel på hemmaplan kan man lugnt säga.

Västerbottensmenyn blir en av huvudattraktionerna på Matfesten som genomförs för sjunde gången. Alla matälskare har nu fyra dagar av folkfest och matglädje att se fram emot: 30 augusti-2 september. Ifjol gjordes över 60 000 besök och de som kommer i år möts av ett utbud av restauranger, Måltidsmarknad, Skördemarknad, en kulinarisk marknad, matlagningstävlingar, barnaktiviteter, möten med matpersonligheter och mycket annat.

MATUTBUD HÄMTAT FRÅN DET VÄSTERBOTTNISKA SKAFFERIET
Buffén med Västerbottniska läckerheter serveras i vanliga fall under de årliga Västerbottensveckorna på Grand Hôtel. Ella Nilsson har nu gjort ett urval av läckerheterna från Västerbottens­buffén och komponerat en gourmetmiddag i tre delar. Råvarorna är förstås i huvudsak hämtade från det Västerbottniska skafferiet.
Ella, som är Matlandetambassadör för Västerbotten, värderar länets matkultur högt.
– Det bästa är att det finns en sån bredd av rena råvaror med höga smaker. Här i länet finns det unika.

Västerbottensmenyn serveras i det restaurangtält som arrangeras av Västerbottensost besökscenter i samverkan med Norrmejerier. I det andra större tältet, Verandans sjömanstält blir det magnifik fisk- och skaldjursbuffé. Många besökare söker sig också till Måltidsmarknaden med rader av mattält och ett varierat utbud av smaker och dofter. På menyerna finns rätter med lokal anknytning som kantarelltoast, wokat och kallrökt älgkött, ädelfisk, ren och pitepalt. Men här doftar det också av internationella influenser: libanesiskt, italienskt och spanskt är numera en del även av matkulturen i norr.

UTÖKAD SKÖRDEMARKNAD MED LOKALT OCH EKOLOGISKT ODLAT
Evenemanget arrangeras av Matfestens vänner i Skellefteå AB. Projektledare Karin Lundkvist vill trumma lite extra för den egna regionens matkultur.
– Att lyfta fram lokalt odlat och producerat är vår ledstjärna. Flera av våra stora producenter, som Norrmejerier och NyhlénsHugosons, är engagerade tillsammans med många mindre aktörer. Det är även roligt att se det stora intresse som finns både från odlare och publik att mötas på Skördemarknaden. Den har fler försäljare än tidigare år och marknadsundersökningar visar att den är en de sörsta anledningarna till besök på Matfesten.

En av lokalproducenterna på skördemarknaden är Regina Olofsson som bedriver ekologisk lammproduktion på Bergsåkergården.
– Vi kommer att att erbjuda styckdetaljer av lamm och en fårkorv. Men vi kommer även sälja skinn och ta emot beställningar av ekologiska lammlådor.

MÖTE MED TVÅ MATPROFILER
Vad som förenar Leif Mannerström och Jon Oskar Arnason är det brinnande engagemanget för bra mat. På Matfesten medverkar de och delar med sig av inspirerande kunskaper.

LEIF MANNERSTRÖM FRÅN ”SVERIGES MÄSTERKOCK” KOMMER GÄRNA TILLBAKA TILL MATFESTEN
Leif Mannerström är av den breda publiken mest känd från juryn i TV4:s Sveriges Mästerkock. Han har också en gedigen bakgrund som en av landets högst ansedda kockar. Efter sitt besök ifjol sa Leif att han gärna skulle komam tillbaka.
– Jag var väldigt imponerad över Matfestens goda stämning. Norrland kan vara stolt över sina produkter och sitt fina matutbud.
På Matfesten ska han bland annat prata om havets läckerheter, tillaga Årets Skellefterätt 2012 tillsammans med vinnaren och sitta med i juryn för tävlingen Norrlands bästa skolmat.

KOCKARNAS KOCK
Jon Oskar Arnason är en de drivande krafterna bakom restaurang Bryggargatans etablering i Skellefteå. Det är en del i det restaurangliv som blomstrar allt mer i Skellefteå. Hans insatser som utvecklare av gastronomin belönades nyligen av Sveriges samlade kockelit med utmärkelsen Kockarnas kock i norr. Jon Oskars engagemang märks tydligt när man ber honom formulera sig i ämnet.
– Kvaliteten i ”Matlandet Sverige” höjs hela tiden, det har bland annat resulterat i att regionernas matkultur syns mer och mer. Men om Sverige ska bli ett matland värt namnet så krävs en rejäl kvalitetshöjning av utbildningarna.
På Matfesten kommer Jon Oskar att dela med sig av inspiration och laga mat tillsammans med sin kollega Runar Larsen.

KONFERENS FÖR LIVSMEDELSBRANSCHEN DISKUTERAR MATKULTUREN I NORR
Matfestens engagemang för matkulturen i norr sträcker sig även bortom de fyra festdagarna i slutet av augusti. Versamheten riktad mot branschen under övriga året har utvecklats och en av de största arrangemangen är konferensen MATiNORR.

Konferensen genomförs 29-30 augusti i direkt anslutning till Matfesten. Den lockar deltagare från livsmedelsbranschens alla delar i norra Sverige – bönder, producenter, restauratörer, besöksnäring, intresseorganisationer och alla andra som ser möjligheter att utveckla den norrländska matkulturen och livsmedelsnäringen.

– Vi ser MATiNORR som en viktig del i vårt vidgade engagemang för matkulturen i norr, säger Karin Lundkvist, projektledare för Matfestens vänner i Skellefteå AB som är huvudarrangör.

Årets konferens är den tredje i ordningen och har fokus på två huvudfrågor. Hur man kan identifiera unika värden för norrländsk mat och paketera dem på ett attraktivt sätt? Utgångspunkten är de regionala råvarorna och producenterna i norr. Under dag två handlar konferensen om frågan hur den offentliga maten ska utvecklas – både i skolan och för de äldre.

Bland de medverkande finns representanter för Svenska kocklandslaget, Leif Mannerström, Jan Bergqvist, marknadschef på Jordbruksverket och Annika Unt Widell, projektledare Skolmatens vänner.


MER INFORMATION: Karin Lundkvist, projektledare Matfesten, karin.lundkvist@skelleftea.se, tel 070-580 25 37


 

[8 augusti] Finalisterna till Årets Skellefterätt är nu klara

Nu är det klart vilka finalisterna blir i tävlingen om Årets Skellefterätt 2012. Robert Tedestedt, Ulla Eriksson, Malin Falkman, Eva Andersson och Anders Sundberg heter de som gör upp om den hedervärda utmärkelsen. Vem vinnaren slutligen blir avslöjas lördag 1 september på Matfesten i Skellefteå.

Kreativa hemmakockar i jämnt startfält
I tävlingsjuryn sitter representanter för arrangörerna: Anna-Karin Karlsson, Norrmejerier, Jan Holmström, Konsum Nord/Coop – Norrländskt Utmärkt, Ronny Persson, Botnia Fisk, Mathias Åberg, Nyhléns Hugosons, Lars Andersson, Norran och Karin Lundkvist, Matfesten. Fjolårsvinnaren Jennie Samuelsson är också jurymedlem.

Juryns ordförande är, liksom vid tidigare tävlingar, Ella Nilsson som konstaterar att det även i år blir ett jämnt finalfält:
– De fem rätter som gått till final tycker jag väl svarar mot kriterierna att göra nåt lite extra med utgångspunkt i lokala råvaror och vår egen matkultur. Korv, älgkött, lax och aborre är kanske standardråvaror men de tävlande har lagt till en kreativ tillagning och spännande tillbehör. Gott blev det!

Anna-Karin Karlsson i juryn tyckte sig i en del av recepten se en antydan till en trend:
– Det verkar som att en del hemmakockar har hittat ett sätt att ”bekvämimpa”. Man tar en delvis preparerad råvara och förädlar den sedan med sina egna idéer till nåt nytt och roligt. Det tycker jag är roligt för vi har har ju bra producenter och produkter i norr.

Vinnarrätten tillagas med Leif Mannerström som expertstöd
Lördag 1 september är det finaldags på Matfesten. Då kungörs vinnaren som sedan får tillaga sin rätt inför publik. Glädjande nog återkommer även i år den legendariska krögaren och mästerkocken Leif Mannerström som mycket kompetent ”assistent” till vinnaren.

Vinnaren av Årets Skellefterätt får, förutom den stora äran, ta emot en matcheck värd 10 000 kr på valfri Coopbutik i Skellefteå samt en middag för två personer.

Råvaror från det norrländska skafferiet
Årets Skellefterätt ska hålla hög kvalitet i både val av råvaror och tillagning. Tävlingsreceptet ska bestå av en huvudrätt och innehålla minst fyra norrländska råvaror samt två mejeriprodukter från Norrmejerier.

Syftet är att tävlingen ska locka fram nya, kreativa recept baserat på råvaror från det norrländska skafferiet och produkter från lokala producenter.

TÄVLINGSBIDRAGEN
Eva Andersson, Hugo Nyhléns korvsymphoni med fruktig lingonsalsa, Norrglimtsdip samt ugnsbakad mandelpotatis.
Ulla Eriksson, Tranbär- och getostfyllda älgrullader med blåbärssås, mandelpotatistoppar, smörstekta morötter och inlagda kantareller.
Malin Falkman, Hickorylax med lingoncitruscreme samt kantarell- och mandelpotatistårta.
Anders Sundberg, Älgpuck med AIK-smör och mandelpotatispuré.
Robert Tedestedt, Rökt aborre i Burträskgratäng.


PRESSBILDER på de fem finalrätterna finns här.
MER INFORMATION: Karin Lundkvist, projektledare Matfesten, karin.lundkvist@skelleftea.se, tel 070-580 25 37
Ella Nilsson, juryns ordförande, ella.matprat@bredband.net, tel 070-244 42 21


[23 juli] Västerbotten på menyn i restaurangtältet

Nu är det klart att besökarna på Matfesten får chansen att njuta av en grandios Västerbottensmeny i det restaurangtält som Västerbottensost besökscenter (f.d Ostens hus) står bakom. Matupplevelsen presenteras i samarbete med Norrmejerier och Ella Nilsson som komponerat menyn. Den bygger på den Västerbottensbuffé som Ella sedan mer än tjugo år presenterar i samband med de årliga Västerbottensveckorna på Grand Hotel i Stockholm.

Från det Västerbottniska skafferiet
Ella Nilsson har gjort ett urval av läckerheterna från Västerbottensbuffén och komponerat en gourmetmiddag i tre delar. Råvarorna är förstås i huvudsak hämtade från det Västerbottniska skafferiet. Läs, lockas och boka bord!

FÖRRÄTTSTALLRIK
Viltpaté med syltad svamp/ svartvinbärscumberland
Carpaccio på suovas med hjortronchutney
Rensteksrulad
Suovaslax med örtcreme
Västerbottensost-gravad strömming
Enbärsgravad sik/rulad med rödingmousse
Västerbottensost-timbal med sikrom

VARMRÄTT
Älgwallenbergare med lökstekta kantareller, rårörda lingon, sockerärtor och mandelpotatispuré
eller
Rödingfilé på Karl-Johansvampbädd, knaperstekt rökt sidfläsk, överraskningssås och mandelpotatis

DESSERT
Blåbärskompott, havresmulor och vaniljcreme
Skogshallonmousse
Västerbottensost med marmelad/granskottssirap

PÅ BORDET
Västerbottensost-smör
Hårt tunnbröd, handkavlat och gräddat i vedeldad ugn

Ella möter gästerna och fungerar som kvällens värdinna tillsammans med Agneta Karlsson från Västerbottensost besökscenter i Burträsk. Kummin Catering från Umeå svarar för all matlagning och servering i restaurangtältet.
Nils Håkansson, Servera, har komponerat dryckesmenyn med både öl och vin såväl som alkoholfria alternativ. Även här finns förstås lokalproducerat som exempelvis ”Levande lager” från Kallholmens bryggeri och äppelmust utvecklad av ”Viltkocken” Erik Brännström.

Pris och bokning
Västerbottensmenyn: 535 kr inkl. moms.
Vinmeny inkl. kaffe/the (öl/vin till förrätt och vin till huvudrätt) för 250 kr inkl. moms.
Alkoholfri dryckesmeny: 150 kr inkl. moms.
Möjlighet att köpa till snaps, dessertvin och avec.

Tid: 1 sittning dagligen kl 19.00 torsd 30/8, fred 31/8, lörd 1/9.
Bordsbokning: Agneta Karlsson, Västerbottensost besökscenter i Burträsk. Tel 090-18 47 14 (mån-fre kl. 12-17) eller via agneta.karlsson@norrmejerier.se


Västerbottensost besökscenter
Från och med den 1 januari 2012 har Norrmejerier Ek. förening tagit över Ostens Hus i Burträsk. Därmed byter Ostens Hus även namn till Västerbottensost besökscenter Link: http://vasterbottensost.com/vasterbottensost-besokscenter/.

Under 2012 har ett helt nytt besöksmål tagit form, allt i syfte att förstärka upplevelsen av denna kejsare bland ostar. På Västerbottensost besökscenter finns en ny utställning om Västerbottensost och ett nytt restaurangkök som dagligen serverar olika maträtter med Västerbottensost. Förutom detta erbjuds guidningar, ostskola, konferens-möjligheter och försäljning av Västerbottensost och andra delikatesser.

Öppettider 25/6 – 30/9: månd – sönd kl 11–17
För kontakt och information kring guidade turer och bokningar sommarsäsongen 2012: 090-184747
Verksamhetsansvarig Agneta Karlsson
E-post: info@burtraskmejeri.se


[24 maj] PROGRAMMET KLART FÖR MATiNORR 2012

Konferensen MATiNORR 2012 är en mötesplats för hela livsmedelsbranschen i norr. I år genomförs den 29-30 augusti i direkt anslutning till evenemanget Matfesten i Skellefteå. När programmet nu presenteras så visar det på en konferens som blivit ännu bättre. Ett exempel på detta är att flera intressanta medverkande som exempelvis representanter för Svenska Kocklandslaget och Tv-personligheten Leif Mannerström.

Konferensen lockar deltagare från livsmedelsbranschens alla delar i norra Sverige – bönder, producenter, restauratörer, besöksnäring, intresseorganisationer och alla andra som ser möjligheter att utveckla den norrländska matkulturen och livsmedelsnäringen.
– Vi ser MATiNORR som en viktig del i vårt vidgade engagemang för matkulturen i norr, säger Karin Lundkvist, projektledare för Matfestens vänner i Skellefteå AB som är huvudarrangör.

Hur ska Norrland smaka?
Under konferensens första dag följer man upp den kreativa dialog som fanns på MATiNORR 2011. Utgångspunkt blir frågan ”Hur ska Norrland smaka?” Diskussionen kommer att handla om hur man kan identifiera unika värden för norrländsk mat och paketera dem på ett attraktivt sätt. Utgångspunkten är de regionala råvarorna och producenterna i norr.

Medverkande är: Evert Bränd, projektledare för Svenska Kocklandslaget; Råvaror från Norrland i ett internationellt smakperspektiv. Lotta Folkesson, vice ordförande i LRF Västerbotten; Västerbotten blir vad vi äter. Marika Nyman, varumärkeschef Polarbröd, Norrland – hjärtat i vårt varumärkesarbete. Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött; Kött engagerar! Fia Gulliksson, Jämtlands Matlandetambassadör; Den Goda Maten som mål.

Dagen inleds med en mingellunch skapad av Viktor Westerlind från Svenska Kocklandslaget.

Färska siffror om skolmaten
Under dag två handlar konferensen om frågan hur den offentliga maten ska utvecklas – både för skolbarn och äldre.

Vad får skolmaten egentligen lov att kosta i kommunerna och vilka kvalitetskrav är rimliga att ställa? Annika Unt Widell, projektledare Skolmatens vänner, presenterar årets färska siffror och berättar om det nya spännande projektet Skolkock möter Bonde.

Övriga medverkande är: Leif Mannerström och Staffan Ling i samtal; Måltiden skall vara något att se fram emot varje dag. Viola Adamsson, doktorand Uppsala universitet; Hälsosam nordisk mat.

Konferensdagen avslutas med en paneldiskussion.


Munskänkarnas Vinhus – en av flera nyheter på Matfesten 2012
Där konferensen slutar tar folkfesten vid. 30 augusti – 2 september blir det matglad folkfest för sjunde året i rad. Nyheter i årets program:
Munskänkarnas Vinhus med vinmässa och provningar.
En mer central position för Skördemarknaden som enligt marknadsundersökningar är en av de viktigaste anledningarna till att besöka Matfesten.
Mattävlingen Älska M – företagslag tävlar med råvaror från Skördemarknaden.
Finalen på tävlingen Norrlands bästa skolmat 2012. I juryn sitter bland andra krögaren Leif Mannerström, Annika Unt Videll från Skolmatens vänner och Ella Nilsson, Västerbottens Matlandetambassadör.
Mat för äldre är att annat tema under Matfesten. Under fredagen 31 augusti anordnas en särskild temadag med provsmak, information om kost och föreläsningar.

Fakta om MATiNORR
Konferensen arrangeras av Matfestens vänner i Skellefteå AB i samarbete med LRF och Västerbottens Matlandetambassadör m fl.
Tid och plats: 29-30 augusti, Nordanåteatern, Skellefteå (i direkt anslutning till evenemanget Matfesten).
Pressbilder finns här.
Kontakt: Projektledare Karin Lundkvist, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se


[10 maj] Nya inslag på norra Sveriges största matevent

Mer fokus på skördemarknaden, nya tävlingsformer, vinmässa och temadag om mat för äldre är några av nyheterna i årets upplaga av Matfesten i Skellefteå. Med 60 – 70 tusen besök under fyra dagar och en omsättning bland aktörerna på närmare 10 miljoner kronor är Matfesten norra Sveriges största matevent. Och nu planeras för nya satsningar på Matfesten 2012 som genomförs 30 augusti – 2 september.

Skördemarknad i centrum, Älska M och Munskänkarnas Vinhus
Skördemarknaden är en av de viktigaste inslagen på Matfesten enligt en majoritet av besökarna. Därför kommer den i år att få en mer central placering på området.
Tävlingen Älska M har också fokus på lokalproducerat. Lokala företag, med stöd av en professionell kock, tävlar mot varandra om att laga den bästa rätten baserad på råvaror från Skördemarknaden.
Munskänkarnas Vinhus håller öppet under torsdag – lördag i Majorsvillan Nyborg på Matfesten. Där erbjuds besökarna en mässa där utställare presenterar sitt sortiment av viner och vinrelaterade produkter. Det blir dessutom möjlighet att boka plats på några exklusiva vinprovningar med viner som man vanligtvis kanske inte har på bordet.

Norrlands bästa skolmat?
Under Matfestens torsdag 30 augusti avgörs finalen på tävlingen Norrlands bästa skolmat 2012. Vem skapar den bästa skolmaten? Tävlar gör elever vid restaurangutbildningarna i Umeå, Robertsfors, Piteå och Skellefteå. Syftet är bland annat att inspirera till bättre skolmat baserat på den norrländska matkulturen. I juryn sitter bland andra krögaren Leif Mannerström, Annika Unt Videll från Skolmatens vänner och Ella Nilsson, Västerbottens Matlandetambassadör.
Mat för äldre är att annat tema under Matfesten. Under fredagen 31 augusti anordnas en särskild temadag med provsmak, information om kost och föreläsningar.

Fortsatt utveckling kräver ökade intäkter
Matfesten fick ny organisation 2010, men enligt projektledaren Karin Lundkvist råder det fortfarande okunskap kring detta:
– Många tror att Matfesten ägs av Skellefteå kommun, men det är helt fel. Kommunen överlät 2010 evenemanget Matfesten till en då nybildad organisation med förankring i livsmedelsbranschen och den ideella föreningen Matfestens Vänner. Tillsammans bildade man driftsbolaget Matfestens Vänner i Skellefteå AB.
Syftet med Matfesten är inte ekonomisk vinning för ägarna utan att skapa ett evenemang fyllt med matglädje för många människor. På samma gång vill man bidra till att utveckla den norrländska matkulturen.

Symbolisk avgift?
För att kunna fortsätta det arbetet tittar man nu på olika sätt att öka intäkterna för att säkra Matfestens fortlevnad berättar Karin Lundkvist:
– För att även i fortsättningen kunna erbjuda och utveckla en matglad folkfest för besökarna, diskuterar vi bland annat någon form en symbolisk avgift. Inga beslut är tagna, men vi hoppas och tror att det exempelvis ska upplevas som rimligt att betala en ”engångsslant” på 50 kronor.
Ett förslag är att man köper ett ”armband” som gäller alla fyra dagarna. Barn går givetvis in utan kostnad.
– Vi hoppas och tror att våra besökare ska känna att detta är ett vettigt sätt att säkra Matfestens framtid och möjligheter att fortsätta utvecklas, säger Karin Lundkvist.

Marknadsplats med stor potential
Med stöd i de mycket goda resultaten från 2011 års marknadssundersökningar är arrangörerna förväntansfulla inför Matfesten 2012. Projektledaren Karin Lundkvist:
– 95% av de tillfrågade besökarna rekommenderar gärna vänner och bekanta att göra ett besök på Matfesten. Siffrorna är den tydliga indikatorn på att vi jobbar åt rätt håll.
Mest glädjande, enligt Karin Lundkvist, är att besökarna uppskattar det Matfesten står för – hög kvalitet och den norrländska matkulturen. Det är enligt undersökningen den viktigaste anledningen till besök.
Matförsäljare och andra aktörer omsatte nära 10 miljoner kronor under Matfesten 2011 – en fantastisk potential:
– Vi har en marknadsplats med stora omsättningsmöjligheter att erbjuda. Nu hoppas vi bara att ännu fler lokala aktörer upptäcker detta och tar chansen att marknadsföra sig och möta konsumenterna på Matfesten.

Mer information
Projektledare Karin Lundkvist, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se


[27 februari] Matfesten bjuder in media till en kulinarisk visningresa

Matfesten tar nu initiativ till att erbjuda media ett smakprov på vad västerbottnisk matglädje kan innebära. Vi bjuder in ett begränsat antal matjournalister, som i vanliga fall inte verkar i vår region, till att vara med på en exklusiv visningsresa till kulinariska besöksmål i Västerbotten med Skellefteå som basstation.

Från vildmarksmiddag till fransk bistro
Kontrasterna och upplevelserna blir många: från vildmarksmiddag och ett möte med mannen bakom idén om världens största älg till Restaurang Bryggargatan och berättelsen om hur en fransk bistro och gourmetrestaurang kan baseras på norrländska råvaror.

Deltagarna får göra ett besök i Kallholmens maltbryggeri där det doftar kvalitetspilsner med tjeckisk karaktär. Legenderna kring Västerbottensost® är många – i Burträsk mejeri bjuds på (nästan) hela hemligheten bakom ”kejsaren av ostar”.

Under en mingellunch (norrländska råvaror förstås!) kan man prata taktik med en av kockarna från Svenska Kocklandslaget. En vinprovning i Munskänkarnas Vinhus på evenemanget Matfesten finns också med i programmet.

Konferens i samband med norra Sveriges störst matevent
Resan landar på norra Sveriges största matevent – Matfesten i Skellefteå och konferensen MATiNORR, ett forum för livsmedelsnäringen i norr. Fokus ligger på att diskutera hur vi kan förädla och förpacka de goda förutsättningar som det norrländska skafferiet erbjuder. ”Hur ska Norland smaka?” blir huvudfrågan vid den paneldiskussion som ingår.

Konferensen kommer också att ta upp mat och hälsa och i en föreläsning diskutera det ständigt aktuella ämnet skolmaten. Aktuellt är en tävling mellan norrlands kuststäder om bästa skolmaten – finalen genomförs efter konferensen på evenemanget Matfesten. Medverkande på konferensen är bland andra en representant för Svenska Kocklandslaget, Svensk Köttinformations vd Maria Forserud och sjärnkrögaren Leif Mannerström.

Fakta om resan
Resan anordnas 28-30 augusti 2012. Begränsat antal platser, en plats erbjuds till varje redaktion – först till kvarn gäller. Deltagaravgiften inklusive flygresa är 2000 kr inkl skatter & moms. I övrigt inga kostnader för deltagare.
Flygtider: Stockholm-Skellefteå 28/8 kl 8.15-9.25, Skellefteå – Stockholm 25/8 kl 16.05-17.10.
Intresseanmälan kan göras till matfesten@skelleftea.se så kontaktar vi er. Kontakt för mer information: Stina Renström, tel 0910-790 700, 070-587 54 27 eller
Karin Lundkvist, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37.
Visningsresan arrangeras av Matfesten i Skellefteå AB i samverkan med lokala aktörer.


[23 jan 2012] Matfesten anordnar seminarier för branschutveckling

Tillsammans med sina ägarföretag fortsätter Matfestens vänner i Skellefteå AB att arbeta för utveckling av livsmedelsnäringen i norr. I väntan på årets stora aktiviteter för branschen, konferensen MATiNORR 29-30 augusti och evenemanget Matfesten 30 augusti – 2 september, arrangerar man nu två seminarier där den norrländska matkulturen står i fokus.

Del i ett större engagemang
Hur hittar vi unika värden för norrländsk mat – för att paketera, konceptualisera och marknadsföra den på ett attraktivt sätt?
Det är huvudfrågan för de två seminarier som Matfesten, i samverkan med två av sina ägarföretag, arrangerar under februari, berättar Matfestens projektledare Karin Lundkvist:
– Seminarierna är ett led i vårt arbete att bidra till utvecklingen av livsmedelsnäringen i norr. Evenemanget Matfesten är viktigt, men vi har också under det senaste året kraftigt ökat vårt engagemang i branschutveckling som vi jobbar med i nära samarbete med livsmedelsnäringen i norr.

Trender inom svensk matkultur
Det första seminariet arrangeras i samarbete med Norrmejerier i Umeå den 2 februari. Bland de medverkande finns matskribenten och bloggaren Lisa Förare Winbladh, aktuell med boken Matmolekyler, som berättar om trender inom svensk matkultur under rubriken ”Hett på krog och bord”.

Staffan Ling, kreativ ledare för matkulturdelen i Umeå Kulturhuvudstad 2014 och programvärd för Matfesten, berättar om planerna inför 2014: ”Matkultur i kulturhuvudstaden. – vilka möjligheter finns för lokala livsmedels-företag att synas och medverka?”

Stor tilltro till Matfestens betydelse för matkulturen i norr
Från Norrmejerier medverkar Anna-Karin Karlsson som bland annat ska redovisa resultat från marknadsundesökningar vid Matfesten 2011, vilka visade på stor tilltro till Matfestens betydelse för utveckling av den norrländska matkulturen. Victoria Lundqvist Johansson, Norrmejerier, berättar om undersökningar och erfarenheter från Norrmejeriers arbete med marknadsföring av lokalproducerat.

Svenska kocklandslagets projektledare Evert Bränd medverkar i Luleå
Svenska kocklandslagets projektledare Evert Bränd är en av de medverkande vid det följande seminariet i Luleå 28 februari. Han kommer bland annat att berätta om vad kocklandslaget hittat i det norrländska skafferiet. Rubriken är ”Kocklandslaget med norrländska smaker i fokus”. Mathias Åberg, från medarrangören Nyhléns Hugosons, ger in syn på vikten av samarbete i norr. Jens Mårtensson, vd på kommunikationsbyrån Krux, pratar om ”recept på vinnande varumärke”. Kalixlöjrom – ett lyckat exempel på varumärkesbygge presenteras av Tryggve Bergman. Matproducenterna i norr. I övrigt är grundfrågan även för detta seminarium densamma som i Umeå.

Media välkomna
Till seminarierna är givetvis media välkomna. Kontakta projektledaren Karin Lundkvist för information och ackreditering. Tel 0910-73 50 34,070-580 25 37 eller via epost: karin.lundkvist@skelleftea.se
Mer information om seminarierna finns här.


[1 december 2011] 95% kan inte ha fel

95% procent av besökarna på evenemanget Matfesten i Skellefteå 2011 säger att de gärna rekommenderar andra ett besök. Det är ett av många positiva resultat i de marknadsundersökningar som genomfördes efter den matglada folkfesten i augusti.

Det berättade ledningen i driftsbolaget Matfestens vänner i Skellefteå AB vid dagens presskonferens. Men det finns också flera andra indikationer på att Matfesten med ny driftsform är på rätt väg i utvecklingsprocessen. Siktet är inställt på att bli en stark samlande kraft för utveckling av livsmedelsbranschen i norr.

GLÄDJANDE SIFFROR – ”Besökarna uppskattar det vi själva tycker är viktigast”
Matfesten hade ca 60 000 – 70 000 besök under fyra dagar. Av dessa uppskattas ca 30 000 vara unika besökare, varav ca 4 500 från andra kommuner. Aktörerna på matfesten omsatte ca 9,7 mijoner kronor under fyra dagar. Det gör Matfesten till norra Sveriges största matevent. Glädjande siffror tycker Matfestens projektledare Karin Lundkvist som även är mycket nöjd över resultaten från de marknadsundersökningar som genomförts:

– Siffrorna är den tydliga indikatorn på att vi jobbar åt rätt håll. Mest glädjande är att besökarna uppskattar det vi själva tycker är viktigast – att Matfesten håller hög kvalitet och att den norrländska matkulturen är den viktigaste anledningen till besök. Vi har helt enkelt mycket nöjda besökare och även aktörer. De allra flesta av dessa svarade direkt JA på frågan om de var intresserade av att återkomma nästa år. Det stärker vår roll som samlande kraft i utvecklingen av livsmedelsnäringen i norr.

(Mer siffror redovisas i nedanstående faktadel.)

NYA ÄGARE OCH NYA BRANSCHAKTIVITETER – ”helt enligt intentionerna”
Matfesten i Skellefteå genomfördes för första gången 2006 och utvecklades de första fem åren i kommunal regi, med fördubblade besökssiffror och kvalitativt innehåll. Sedan januari 2011 har organisationen ägarförankring i livsmedelsbranschen och den nybildade föreningen Matfestens Vänner. Tillsammans har man bildat driftsbolaget Matfestens Vänner i Skellefteå AB och vidgat verksamheten. Ägare är livsmedelsföretagen Nyhléns Hugosons och Norrmejerier, Skellefteå Krögarförening, mediaföretaget Norran samt den ideella föreningen Matfestens vänner.

– Det här sker helt enligt de intentioner som fanns när Matfesten drogs igång, berättar Tomas Lindström, bolagets fristående ordförande. Det nya bolaget kommer också att allt mer engagera sig som en drivande kraft när det gäller att utveckla livsmedelsbranschen i norr, även i samverkan med besöksnäringen.

KONFERENS OCH SEMINARIER. Ett exempel på kommande aktiviteter är konferensen MATiNORR som i anslutning till Matfesten 2012 kommer att genomföras för andra gången. Där ska man diskutera hur man kan hitta unika värden för norrländsk mat, konceptualisera och förpacka den på ett attraktivt sätt för både livsmedelsmarknad och besöksnäring.

– Under våren 2012 kommer också branschriktade seminarier i linje med konferenskonceptet att anordnas i Umeå och Luleå, berättar Anna-Karin Karlsson från Norrmejerier, ett av ägarföretagen. I Luleå samverkar vi med Nyhléns Hugosons och i Umeå med Norrmejerier.

UTBILDNING. En utbildning för serveringspersonal planeras under hösten 2012. På schemat står bland annat värdskap och serviskunskap – kompetenser som även ligger nära behoven inom turismen.

NYTT PRIS – ÅRETS MATHANTVERK. Anna-Karin Karlsson avslöjar även planerna på ett nytt pris:
– Vi planerar att dela ut pris till Årets mathantverk i norr som ett led i att stimulera produktutveckling av norrländska råvaror och företagande inom livsmedel i norra Sverige.

NYA INSLAG PÅ EVENEMANGET MATFESTEN
Matfesten 2012 genomförs 30 augusti – 2 september. Grundkonceptet är den traditionella folkfesten men en del nyheter kan också utlovas. Skördemarknaden ska ges en mer framträdande plats och Skellefteå Krögarförening kommer att erbjudas ett gemensamt restaurangtorg. En dryckesmässa planeras i samverkan med Munskänkarna Skellefteå i kulturhuset Nyborg.
En ny tävlingsform ska också lanseras: I samarbete med kockar från Skellefteå tävlar lokala företag i en matlagningsduell. Råvarorna kommer från Skördemarknaden på Matfesten.

MATFESTENS VÄNNER VILL LOCKA TILL ATT PROVSMAKA SKELLEFTEÅ
Den ideella föreningen Matfestens vänner arbetar för att främja den norrländska matkulturen. Föreningen är öppen för alla, företag, organisationer eller privatpersoner, och har i dag ca 100 medlemmar. Ordförande Stina Rehnström berättar om en aktiviteterna under det kommande året:
– Skellefteås restaurangliv har fått ett rejält uppsving den senaste tiden. För att locka Skellefteborna att upptäcka och uppleva detta ordnar vi i vinter ”provsmaka Skellefteå”. Det är event där man för ett paketpris kan gå runt till de medverkande restaurangerna och smaka på deras utbud. Eventet anordnas i samverkan med Skellefteå Krögarförening.

MER INFORMATION kan fås av projektledaren Karin Lundkvist, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37
karin.lundkvist@skelleftea.se
Enkätundersökningar m m redovisas här.

Resultat av besöksenkäter från evenemanget Matfesten i augusti 2011:
Undersökningarna visar att totalt 92% av besökarna bedömer helhetsintrycket av Matfesten som Mycket bra (=högsta betyg) eller Ganska bra. 95% svarade ja på frågan om de skulle rekommendera andra att besöka Matfesten. 76 % angav ”att äta god mat” eller ”att umgås” som främsta anledning till besöket. Måltidsmarknaden med sitt matutbud angavs av 32% som största anledningen till besöket. Skördemarknaden med lokala produkter var den näst största anledningen (22%) till besök. Mat och produkter från det lokala området är alltså den dominerande besöksanledningen.

Matfesten i sin helhet omsatte ca 9,7 miljoner kronor varav 60% kan härledas till näringsidkare som har sin bas i Skellefteå. Till detta tillkommer även turismekonomiska effekter av hotellövernattningar och annan kringservice.
Cirka 17% av besökarna bedöms ha annan härkomst än Skellefteå vilket gör att cirka 1,7 miljoner kronor är ”inresta pengar”.
(Baserat på besöksenkät genomförd av InfoLux, utstälalrenkät genomförd av Driven Marketing Consulting samt utställarkontakter som tagits av projektledningen.)


[28 augusti 2011] Ny publiksuccé för Matfesten i Skellefteå

Publiksuccé igen. Så kan man sammanfatta årets upplaga av Matfesten i Skellefteå. Enligt samstämmiga rapporter från alla mattält så har det aldrig tidigare avnjutits så mycket mat. Festarrangörerna gläds förstås åt besöksintresset och ser höjd kvalitet som en av förklaringarna till det positiva resultat.
Bäst sedan starten
Att ge en exakt publiksiffra är svårt med tanke på att det är fri entré till Matfesten. Den främsta indikationen på stort besöksantal blir därför den försäljning som sker i alla mattälten på området. I stort alla medverkande säger att man haft en väldigt bra mathelg. De som varit med tidigare säger att det här är det absolut bästa året sedan starten för sex år sedan.
– Att de är jättenöjda förstår jag av de enkäter som de medverkande svarat på. Alla hittills som svarat har redan nu bokat plats nästa år, säger projektledaren Karin Lundkvist.
Sammantaget så pekar allt på att Matfesten 2011 är den mest välbesökta hittills. Publiksiffrorna från tidigare år på på 50 000 – 60 000 personer är alltså passerade, säger arrangörerna.
– Det här blir ett fantastiskt bra avstamp för den nya organisationen (se nedan) som numera äger och driver Matfesten. Nu kan vi fortsätta att förädla evenemanget och även stärka vårt övriga engagemang i utveckling av livsmedelsbranschen i norr, säger Karin Lundkvist.

Kvalitetshöjning
Projektledaren Karin Lundkvist säger att målsättningen i år var att kunna erbjuda ett kvalitetsmässigt ännu bättre matutbud.
– Jag tycker att vi lyckats bra med det, men framföra allt är det glädjande att höra alla positiva omdömen från både besökare och aktörerna. Vårt intryck är att besökarna har uppskattat mixen av mat på Måltidsmarknaden och att det genomgående högre kvalitet på det som serveras.
Restaurangtälten har framför allt kvällstid varit välfyllda och kring Vildmarkstältet har det varit ständig liv och rörelse. En succé får man också kalla cafétältet, där Café Lilla Marie i år för första gången medverkade. De hade ständig kö till det uppskattade utbudet av hembakat go’fika. Men arrangörerna slår sig inte till för det, fastslår Karin Lundkvist.
– Vi är jättenöjda med vad vi uppnått i år, men ska givetvis fortsätta att göra Matfesten ännu mer attraktiv för besökarna. Vi vill exempelvis gärna utöka marknadsdelen för det är en mycket uppskattad del. Vi har också genomfört en marknadsundersökning för att få veta mer om vad besökarna tycker och använda detta i fortsatt jobb.

Leif Mannerström inspirerade
Matfestens sista dag medverkade bland andra den legendariske krögaren Leif Mannerström. Inför publiken i det fullsatta Krafttältet bjöd Mannerström tillsammans med Åke Lithén från Sveriges Mästerkock och programvärden Staffan Ling på mycket uppskattad matunderhållning. Leif visade bland annat publiken hur man tillagar en renfilé på bästa sätt. Söndagen avslutas med middagstips från Åke Lithén.

MATFESTENS VÄNNER I SKELLEFTEÅ AB
Matfestens vänner i Skellefteå AB är det nya driftsbolaget bakom Matfestens alla aktiviteter. Aktieägare är den idella föreningen Matfestens vänner, Skellefteå Krögarförening, NyhlénsHugosons, Norrmejerier och Norran. Verksamheten har tre huvudspår:
Evenemanget Matfesten i Skellefteå som årligen genomförs i slutet av augusti. Det är idag det enskilt största matevenemanget i norra Sverige. 2011 genomförs Matfesten 25-28 augusti.
Branschutveckling för livsmedelsnäringens alla delar i norra Sverige med aktiviteter under hela året. I detta ingår även att utveckla matkulturens betydelse för besöksnäringen. Konferensen 24-25 augusti är ett exempel på kommande aktiviteter.
Föreningen Matfesten vänner som samlar alla goda krafter som vill främja den regionala matkulturen. Föreningen är öppen för företag, organisationer och privatpersoner.


[27 augusti] Jennie skapade Årets Skellefterätt 2011

Hjortronlax med mandelkantarell, kraftsalsa, chilihjortroncreme och skvattramgurka. Där har ni Årets Skellefterätt 2011. Bakom receptet står Jennie Samuelsson som belönades med stor ära och kulinariska belöningar när finalen idag avgjordes på Matfesten i Skellefteå. Publiktillströmningen var god under lördag efter en fredagkväll som kan ha varit den mest välbesökta i Matfestens historia.

Peppad av konkurrent
Det var en glad Jennie Samuelsson som fick ta emot utmärkelsen av juryns ordförande Ella Nilsson. Men egentligen var det en tillfällighet att Jennie var med.
– Det var en av de andra finalisterna, Anders Holmbom, som peppade mig att vara med. Och kan han, kan jag, tänkte jag.

Kvalitetshöjning
Förutom stor ära vann Jennie en matcheck värd 10 000 kr på Coop och en gourmetmiddag för två hos Restaurang Bryggargatan under Matfesten. Det blev också extra priser från Botnia Fisk och NyhlénsHugosons.
Juryn kunde konstatera en kvalitetshöjning på de inlämnade tävlingsbidragen.
– Det är tredje året vi genomför tävlingen och kvaliteten har höjts för varje år, såväl nytänkandet som bearbetandet av råvarorna, säger Ella Nilsson.
Även bland de bidrag som inte nått final fanns mycket intressant säger Ella:
– Det har dykt upp många roliga idéer och spännande exotiska tillbehör.

”Köksöns drömrätt”
Jennie Samuelsson vann alltså i hård konkurrens. Juryns motivering var: ”Köksöns drömrätt kombinerar lokala traditioner med exotiska influenser. Innovativa tillbehör i harmoni förvandlar vardagslaxen till festrätt.”
Formuleringen ”köksöns drömrätt” syftar, enligt juryn, på att Årets Skellefterätt med sina flera delmoment passar alldeles utmärkt för gemensam matlagning.

I köket med Leif Mannerström
Efter prisceremonin fick Jenni laga till sin vinnarrätt inför publiken i det alldeles fullsatta Krafttältet. Till sin hjälp hade hon minst sagt kvalificerad assistens i form av stjärnkrögaren Leif Mannerström. Senast syntes Leif i TV4:s ”Sveriges Mästerkock”. Om kocktävlingar för amatörer hade Leif Mannerström en tydlig åsikt:
– Man måste vara hygglig som domare, säga vad man tycker, men göra det på ett värdigt sätt.
Han hyllade också Jennie Samuelsson med en stor kram innan de gemensamt tog sig an vinnarreceptet.

I juryn för Årets Skellefterätt 2011 har suttit representanter för arrangörerna för tävlingen: Elin Bäckman, Konsum Nord/Coop – Norrländskt Utmärkt, Ronny Persson, Botnia Fisk, Mathias Åberg, Nyhléns Hugosons, Anette Novak, Norran och Karin Lundkvist, Matfesten samt fjolårets vinnare Inga-Lill Andersson.

Matfesten slutspurtar med storpublik
Lördagen bjöd på vackert väder och massor av besökare hade lockats till Nordanåomårdet. Dessförinnan hade fredagkvällen bjudit på den kanske största publiktilströmningen en enskild kväll i Matfestens historia. Nu fortsätter Matfesten lördag och söndag med fortsatt matglädje, marknad, kockduell, barnaktiviteter och mycket annat.


[26 augusti 2011] Hårda kockdueller på Matfestens andra dag

Kockduell mellan två skådespelare stod bland annat på menyn när andra dagen av Matfesten genomfördes. Dessutom fortsatte besökarna att strömma till för att njuta av god mat och varandras sällskap.

Underhållande fajter i köket
I dagens första kockduell möttes skådespelarna Ellenor Lindren och Niklas Larsson. De har tidigare varit kollegor i teatergruppen Sälteatern, men nu var det hårda tag i köket. Efter bister (nåja, lättsamt bister då) kamp stod Ellenor som segrare. Framgångskonceptet var enligt henne mycket enkelt:
– Jag tog det på in charm!
Kanske det, men det smakade också bra kan intygas.
Senare under kvällen avgörs dagens andra duell mellan scenkollegorna Åsa Persson och Monica Lindgren.

Studiebesök på Matfesten
Intresset för Matfesten i Skellefteå har spridits till andra delar av Sverige och även utanför landets gränser. Ett bevis för detta är de två delegationer som gästar Matfesten för att ta del av de erfarenheter som gjorts sedan starten för sex år sedan.
Från Värmland kom representanter för projektet Smaka på Värmland. De arbetar med ett liknande event för att lyfta fram den småskaliga lokala livsmedelsproduktionen. Många likheter mellan förutsättningarna i de två länen kunde konstateras och mötet var givande för båda parter.
Från Matmässan i finska Kauhajoki kommer en delegation med representanter för mässarrangörerna, kommunledning m fl. De träffar Matfestens projektledare Karin Lundkvist för att få information om hur Matfesten organiserat sig och arbetar.

Matfesten fortsätter med final på Årets Skellefterätt
Lördagen brukar vanligtvis vara en av Matfestens stora publikdagar. En av huvudpunkterna på programmet är finalen på Årets Skellefterätt kl 13.00. Av fem finalister ska den slutliga vinnaren utropas. Vinnaren får tillaga sin rätt med hjälp av krögaren Leif Mannerström. Förutom stor ära får segraren en prischeck värd 10 000 kr i mat på Coop och en fyra rätters gourmetmiddag för två på Restaurang Bryggargatan.
Lördagens program bjuder också på en berättarbuffé, middagstips med Åke Lithén från Sveriges Mästerkock i TV och kulinariskt kul för barn i Kastrulltältet.


[25 augusti 2011] Nu har norra Sveriges största matfest börjat

Efter en tjuvstart igår med konferens för livsmedelsbranschen drog Matfesten i Skellefteå idag igång på allvar. Måltidsmarknaden och restaurangtälten öppnade för lunchätande besökare som strömmade till i täta skaror. Nu fortsätter norra Sveriges största matfest i fyra dagar med matupplevelser och program med matanknytning.

Ordförande för nya bolaget invigde
Invigningstalade gjorde Tomas Lindström, orförande i Matfestens vänner i Skellefteå AB. Det är det nybildade driftsbolaget som ligger bakom Matfesten. Lindström talade bland annat om Matfestens betydelse för Skellefteå.
– Framför allt så har besökarna kommit i tusental och trivts. Dessutom har Matfesten bidragit till utvecklingen av Skellefteås restaurangliv som blivit allt bättre de senaste åren.
Tomas Lindström uppmanade också besökarna att bidra till utvecklingen av vår egen matkultur.
– Gå med i supporterklubben Matfestens vänners ideella förening. Fortsätt också att fråga efter lokalproducerade varor i butiker och i restauranger. I det länga loppet kommer det gynna alla här uppe.
Bilden: Ida och Wilma Karvonen rycktes med rejält av den goda stämningen på Matfesten. Foto: Erland Segerstedt

Matfesten fortsätter med berättarbuffé, Babben och TV-kock. Och mera mat.
Matfesten fortsätter nu med bland annat en berättarbuffé framförd av Skellefteå Berättarförening. Babben Larsson underhåller publiken med ”Prat och tjat om mat” och Åke Lithén från Sveriges Mästerkock i TV delar med sig av middagstips. Dessutom finns förstås hela det stora matutbudet med allt från kantarelltoast på Måltidsmarknaden till sju rätters avsmakningsmenyer i restaurangtälten.
Fredagens program bjuder bland annat på kockdueller, barnaktiviteter i Kastrulltältet och underhållning till maten.

Konferensen MATiNORR avslutades
Under invigningsdagen avslutades MATiNORR, den konferens som tjuvstartade Matfesten under onsdagen. Medverkade gjorde bland andra Anne Falkirk och Åsa Geremyr Hansén från Food To Happen som arbetar med att utveckla koncept för livsmedelsbranschen. De pratade om vikten av att hitta unika värden för norrländsk mat och paketera den på ett attraktivt sätt för konsumenter och besökare.
Anne-Marie Hovstadius från Visit Sweden var inne på samma linje när hon resonerade kring Sveriges potential som framtida matland.
– Vi har en otrolig potential! Omvärldstrenden är intresse för det lokalproducerade, det ekologiska, äkta och naturliga. Det gäller bara att fortsätta att produktutveckla och framför allt vara stolta över det vi verkligen har. Vi måste alla bli ambassadörer för vår egen matkultur.
Konferensen avslutades med en paneldiskussion som spann vidare på de trådar som lagts ut tidigare under konferensen.

Premiumprodukter från norr
Moderator var Staffan Ling som sammanfattar både paneldiskussion och hela konferensen.
– Vi måste inse att det vi producerar i Västerbotten och Norrland är premiumprodukter. De kan aldrig vara billiga, men måste alltid vara bra. Då måste vi förstå att det är just det vi har och lära oss att konceptualisera och förpacka detta på ett mer attraktivt sätt.
Deltagare i panelen var Anna-Karin Karlsson, Norrmejerier, Anette Novak, Norran, Ella Nilsson, matlndetambassadör för Västerbotten, Jon Erik Arnason, Restaurang Bryggargatan och Anne-Marie Hovstadius, Visit Sweden.


[24 augusti 2011] Mathias Dahlgren inspirerade på konferensen MATiNORR

Krögaren Mathias Dahlgren var en av talarna när konferensen MATiNORR i dag drogs i gång i Skellefteå. Närproducerat var hans tema, vilket stämmer bra med konferens syfte att diskutera hur matkulturen i norr kan stärkas. Andra medverkande den första dagen var Västerbottens matlandetambassadör Ella Nilsson och underhållaren Babben Larsson. MATiNORR genomförs 24-25 augusti i direkt anslutning till Matfesten i Skellefteå som pågår 25-28 augusti.

Utveckling av den regionala matkulturen
Vad är norrländsk matkultur och hur kan vi göra den ännu mer attraktiv för oss själva och besökare? Det är en av huvudfrågorna för MATiNORR som riktar sig till livsmedels- och besöksnäringen i norr. Utgångspunkten för konferensen är att det norrländska skafferiet har fantastiska råvaror men att det krävs förädling, nya maträtter, ökade volymer och tydliga koncept för marknadsföring.
– Vi vill vara med och utveckla den regionala matkulturen och bidra till att både livsmedelsbranschen och besöksnäringen blir starkare, förklarar Karin Lundkvist, projektledare för Matfesten som är huvudarrangör för konferensen.

”Det handlar inte om antalet kilometer utan om dialog”
Mattias Dahlgren anknyt till konferenstemat när han resonerade kring vad begreppet närproducerat innebär.
– För mig handlar närproducerat inte i första hand om antalet kilometer utan om möjligheten att jag i dialog med producenterna kan skapa en gemensam framtid där vi kan utveckla kvalitet. Där finns det stora värdet.
Mattias delade med sig av många intressanta synpunkter på hur svensk matkultur kunde utvecklas.
– Vi har bra råvaror, kan göra bra produkter, men vi måste bli bättre på att förpacka detta på ett attraktivt sätt. Dessutom måste vi addera storytelling som bygger på genuitet och äkthet.

Ella Nilsson och Babben Larsson
Ella Nilsson berättade om sin väg fram till uppdraget som matlandetambassadör för Västerbotten. Ett hedersamt uppdrag tyckte Ella som jobbat många år med att lyfta fram den västerbottniska matkulturen.
– Vi har flyttat fram de kulinariska positionerna i länet genom åren, men jag hoppas att vi alla tillsammans ytterligare kan ta vara på möjligheterna som våra fantastiska råvaror ger.

”Mat är ju kultur”
Konferensen inleddes med glada skratt sedan moderatorn Staffan Ling hälsat Babben Larsson välkommen. Babben resonerade med glimten i ögat kring dagens mattrender. Om än tonen var humoristisk så var det med seriös tilltro till matkulturen hon avslutade.
– Matmomsen ska sänkas till 12% Men varför inte samma som kulturmomsen 6%, mat är ju kultur!

Magnifik norrländsk buffé
Under den första konferensdagen medverkade även flera representanter för livsmedelsbranschen i norr. De delade med sig av exempel på lyckade livsmedelssatsningar i norr.
Uppskattad sammanfattare under dagen var Jacke Sjödin som på vers fångade föredragshållarnas budskap.
Dagen avslutas med en magnifik norrländsk buffé. Simon Laiti, Hemmagastronomi i Luleå, har komponerat buffén. Simon har erfarenhet från en rad stjärnkrogar som Westra Piren och 28+ i Göteborg. Han startade även restaurangen Kattilakoski Gastronomi i Tornedalen som blev vald till årets krog i Sverige 2006.

Konferensen fortsätter: Den norrländska maten – finns den?
MATiNORR fortsätter i morgon torsdag. Då medverkar bland andra Ann-Marie Hovstadius som arbetar på Visit Sweden som projektledare för Kommunikationsplattformen för ”Sverige – det nya matlandet”. På programmet står även en paneldiskussion med rubriken ”Den norrländska maten – finns den?” Diskussionen riktar in sig på frågeställningar som: Hur förpackar, konceptualiserar och marknadsför vi vår norrländska matkultur för att utveckla branschen och locka besökare? Hur ska Matnorrland smaka och upplevas?


Fakta:
MATiNORR arrangeras av Matfestens vänner i Skellefteå AB i samverkan med Matlandetambassadören i Västerbotten – Ella Nilsson, LRF Västerbotten och Matproducenter i norr.
Konferensen är ett led Matfestens utveckling av sitt engagemang i livsmedelsbranschen i norr.
Mer information: Projektledare Karin Lundkvist, tel 070-580 25 37.
Pressbilder läggs kontinuerligt ut på www.matfesteniskelleftea.se


[19 augusti 2011] Norra Sveriges största matfest drar igång

Nu bjuder Matfesten i Skellefteå in till norra Sveriges största matevent som pågår 25-28 augusti. Under fyra dagar träffas tusentals matintresserade för att njuta av för att njuta av äkta norrländsk matglädje. Matfesten genomförs för sjätte året i rad, med delvis nya förutsättningar.

Rustik elegans och sju rätters gourmetutflykter

Evenemanget Matfesten, numera en av flera verksamhetsgrenar, är inne i en förädlingsfas berättar projektledaren Karin Lundkvist.
– Vi har haft fantastiska besökssiffror de första fem åren och nu satsar vi på att göra Matfesten till en ännu större besöksupplevelse. I år har vi exempelvis tre restaurangtält av högsta klass och med olika karaktär. Där finns både rustik elegans och sju rätters gourmetutflykter med välanpassade vinmenyer.
I restaurangtälten finns: Gourmetkrogen Restaurang Bryggargatan – en av norrlands bästa enligt många. Kallholmens Restaurang & Pub serverar en rustikt elegant meny och öl från det nystartade Kallholmens mikrobryggeri. Järnspisen Piteå bygger sin meny på lokala råvoror i förädlad form.
Måltidsmarknaden har fått en intressant mix av utbud och genomgående högre kvalitet. Där finns både den traditionella lokala maten och de nya mångkulturella inslag som blivit en del av vår matkultur. I utbudet samsas exempelvis ortens rökta havsöring, kantarellsoppa och silltårta med spanska tapas, grekiska läckerheter och etiopisk matkultur.
– Det är glädjande att våra lokala företag satsar på lokala delikatesser. Nordisk Deli är ett exempel. De serverar en buffétallrik som hämtat både inspiration och råvaror från det som vårt västerbottniska skafferi erbjuder, säger Karin Lundkvist.

Leif Mannerström och Åke Lithén från Sveriges Mästerkock
Bland de medverkande gästerna den legendariska krögaren och stjärnkocken Leif Mannerström. Den som lyssnade på hans sommarprogram fick höra hans livshistoria som helt genomsyras av matlagning på väldigt hög nivå. På Matfesten kommer han att dela med sig av matinspiration till besökarna. Mannerström medverkar även vid finalen av tävlingen om Årets Skellefterätt.
Mannerström har vi också nyss sett som domare i TV-tävlingen Sveriges Mästerkock. Åke Lithén var en av de tävlande som gjorde upp om slutsegern. På Matfesten kommer Lithén att dela med sig av några läckra middagstips till besökarna.

God mat och underhållning
Matfesten vill erbjuda möjligheten att umgås kring god mat och dryck i trivsam miljö. Därför finns också underhållning på programmet. Underhållaren Babben Larsson medverkar med ”Prat och tjat om mat”. För musiken står trubaduren Olav Markstedt och coverbanden Ständutt Blakk, Pink Hink och Två och en halv män.
Mer information om program och menyer på www.matfesteniskellefta.se

Konferens om matkultur i norr
Bakom Matfesten står nya ägare, med stadig förankring i livsmedelsbranschen i norr, och verksamheten har utvidgats med ett bredare engagemang i branschens utveckling. Matfesten roll som en arena där livsmedelsbranschen och matälskare i norr kan mötas har stärkts.
Ett uttryck för detta är MATiNORR, den konferens som anordnas i direkt anslutning till Matfesten.
– Vi vill vara med och utveckla den regionala matkulturen och bidra till att både livsmedelsbranschen och besöksnäringen blir starkare, förklarar Karin Lundkvist.
Konferensen genomförs 24-25 augusti och utgångspunkten är frågan: Vad är norrländsk matkultur och hur gör vi den ännu mer attraktiv?
– I vårt norrländska skafferi har vi fantastiska råvaror men det krävs förädling, nya maträtter, ökade volymer och tydliga koncept för marknadsföring, säger Karin Lundkvist.
Medverkande är bl.a. Mathias Dahlgren, ett av restaurangsveriges största namn just nu, matlandetambassadören Ella Nilsson samt Ann-Marie Hovstadius från Visit Sweden och krögaren Simon Laiti.


[9 augusti 2011] Finalisterna till Årets Skellefterätt är utsedda

Nu är det klart vilka finalisterna blir i tävlingen om Årets Skellefterätt 2011. Anders Holmbom, Bertil Furberg, Jennifer Lindgren & Sebastian Önell, Jennie Samuelsson och Malin Falkman heter de som slutligen gör upp om den hedervärda utmärkelsen. Finalen sker på Matfesten i Skellefteå, lördag 27 augusti.

HEMMAKOCKARNA ALLT BÄTTRE
I tävlingsjuryn sitter representanter för arrangörerna: Elin Bäckman, Konsum Nord/Coop – Norrländskt Utmärkt, Ronny Persson, Botnia Fisk, Mathias Åberg, Nyhléns Hugosons, Anette Novak, Norran och Karin Lundkvist, Matfesten.

Juryns ordförande är, liksom vid tidigare tävlingar, Ella Nilsson som ser en positiv utveckling:
– Det är tredje året vi genomför tävlingen och kvaliteten har höjts för varje år, såväl nytänkandet som bearbetandet av råvarorna.

Mathias Åberg, Nyhléns Hugosons, gläds också åt hur de regionala råvarorna tas tillvara:
– Vi som redan visste hur bra råvaror som vi har i norr tycker det är jätteroligt att nu se hur hemmakockarna blir allt bättre på att ta vara på dessa.

FINAL MED LEIF MANNERSTRÖM
Lördag 27 augusti kl 13.00 är det finaldags på Matfesten. Då kungörs vinnaren som sedan får tillaga sin rätt inför publik. Som mycket kompetent assistent fungerar den legendariska krögaren och mästerkocken Leif Mannerström.

Vinnaren får, förutom den stora äran, ta emot en matcheck värd 10 000 kr på Coop. Dessutom bjuds vinnaren på en lyxig gourmetmiddag för två personer i Restaurang Bryggargatans tält samma kväll.

TÄVLINGSBIDRAGEN

Finalisternas tävlingsbidrag är:
Anders Holmbom: Lax- och lammfärsbollar, Haioli, tomatsås och vildris
Bertil Furberg: Honungs- och citronglacerad lax med ljummen sommarprimörsallad serverad med youghurt- och Västerbottensostcreme
Jennifer Lindgren & Sebastian Önell: Kryddiga lammfärsjärpar med potatissnurror och hjortronsalsa
Jennie Samuelsson: Hjortronlax med mandelkantarell, kraftsalsa, chilihjortroncreme och skvattramgurka
Malin Falkman: Grillade lammfärsspett med potatisstomp och rödbetstzatziki

MER INFORMATION kan lämnas av projektledare Karin Lundkvist, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37, karin.lundkvist@skelleftea.se


[7 juni 2011] Succé i Stockholm och visningsresa för journalister

Närmare 6000 sålda smakprov på Västerbottnisk matkultur. Det är det succéartade resultatet från länets medverkan på matmässan Smaka på Stockholm och med Matfesten i Skellefteå som en aktiv part. Ett annat exempel på Matfestens arbete med regional matkultur är den visningsresa för matjournalister som anordnas i augusti. Och så börjar menyerna för restaurangtälten på Matfesten vara klara.

MED SMAK AV VÄSTERBOTTEN
Delikatesser från det Västerbottniska skafferiet presenterades på Smaka på Stockholm 1-6 juni. Intresset var stort från besökarna – närmare 6000 mackor med smakprov såldes. Rentjipps, souvasgravad lax, coppa (lufttorkad karré), kråkbärsmarmelad på ljusugnsbröd med västerbottensostssmör fick många lovord.

Ella Nilsson, Matlandetambassadör för Västerbotten och samordnare för Västerbottens deltagande, är mycket nöjd:
– Vi är jättenöjda med det gensvar vi fick. Många kom tillbaka, pratade och ville smaka mer. Vi har också fått väldigt bra respons från media.

Matfestens projektledare Karin Lundkvist, som också var på plats, är lika belåten:
– Det här var ett succéartat sätt att marknadsföra länets matkultur och samtidigt presentera de kulinariska resepaket som finns att boka. Nu känner vi att det finns ett intresse för att även göra ett besök på Matfesten i augusti.

Bakom projektet att marknadsföra länet med matkulturen som särskild besöksanledning står Länsstyrelsen i Västerbotten. Matfesten har även medverkat till genomförandet, liksom olika lokala livsmedelsproducenter. Resepaketen har utformats i samverkan med VästerbottensTurism och Omnica Travel.

MATJOURNALISTER PÅ VISNINGSRESA
Matfesten har tagit initiativ till att bjuda in ett begränsat antal matjournalister till en exklusiv visningsresa i Västerbotten med Skellefteå som bas. Syftet är att visa en del av de kulinariska besöksmål som finns i regionen.
Kontrasterna och upplevelserna blir många: från vildmarksfrukost i det fria till gourmetbuffé, möten med berättarglada visionärer och matpersonligheter som Mathias Dahlgren och Ella Nilsson, besök på ett nytt maltbryggeri och ett mejeri där en ost med hundraårig tradition tillverkas.
Resan genomförs 23-25 augusti och landar på Matfesten i Skellefteå och konferensen MATiNORR – ett forum för livsmedelsbranschen i norr. Mer information om konferensen.

NYA RESTAURANGER I TÄLTEN
Järnspisen Piteå och Kallholmens Restaurang & Pub är två nya aktörer bland restaurangtälten på Matfesten. Järnspisen Piteå drivs av ett gänga unga restauratörer. Kallholmens restaurangverksamhet är en del i en spännande satsning på ett maltbryggeri i marin miljö utanför Skellefteå. Tillsammans med Restaurang Bryggargatans tält Chef’s Table är detta en trio attraktiva alternativ för den som redan nu vill boka en en matupplevelse på matfesten 2011.
Mer information om matutbudet.

MER INFORMATION kan lämnas av projektledare Karin Lundkvist, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37, karin.lundkvist@skelleftea.se
Kursledare Jörgen Sundström, tel 0911-137 0 9, 070-674 25 41, jorgen@personalbolaget.com


[3 maj 2011] Livsmedelshygien i fokus på utbildningsdagar

Mikroorganismer ska man ha noggrann koll på om man håller på med livsmedel… Idag ställs det ännu hårdare hygienkrav än tidigare på alla som hanterar livsmedel. För att hjälpa företagare i livsmedelsbranschen anordnar därför Matfesten i samarbete med Matproducenterna i Norr två utbildningsdagar i livsmedelshygien. Den första kursdagen genomfördes idag och där deltog ett tjugotal företagare från Västerbotten och Norrbotten i en grundläggande utbildning.

Fungerar som en väckarklocka
Kursledare är Jörgen Sundström, Personalbolaget, som representant för Optimus Utbildning. Med 25 års erfarenhet från livsmedelsbranschen har han mycket att dela med sig av:

– Jag kan redovisa många exempel på de problem som dålig livsmedelshygien kan ställa till med och det fungerar som en väckarklocka för de flesta av kursdeltagarna. Tanken är att de som går kursen ska få en större medvetenhet om vilket ansvar de har och kompetens att hantera hygienfrågor.

Stärka livsmedelsbranschen i norr
Utbildningen riktar sig till alla som på något sätt hanterar livsmedel i sitt dagliga arbete. Deltagarna kom i huvudsak från Västerbotten, men det fanns även livsmedelsföretagare från Luleå och Kalix. Dagen avslutades med ett skriftligt prov som verifierar genomförd och godkänd utbildning.

Att vara med och anordna utbildningarna är en viktig del i Matfestens nya uppgift att vid sidan om det årliga evenemanget Matfesten verka för utveckling av livsmedelsbranschen i norr.

– Vårt syfte är att stärka livsmedelsbranschen i norr och därför är vi med och arrangerar de här kursdagarna som är rejält subventionerade för deltagarna, säger Karin Lundkvist, projektledare för Matfesten.

Ett bra sätt att göra rätt från början
En av kursdeltagarna var mjölkbonden Pär Hellström, Södra Svedjan, som håller på att utveckla en näringsgren på sin gård – osttillverkning. Han ser utbildningen som ett bra hjälpmedel att komma igång med den nya verksamheten där det ska tillverkas :

– Vi tänkte tillverka dessertost, salladsost och en grynpipig hårdost. Den mejeriverksamheten kräver en ny kompetens och utbildningen är ett bra sätt att göra rätt från början.

Nästa kursdag är den 10 maj och då ges en fördjupad utbildning i HACCP (Hazard Analyzis Critical Control Point), en system för kontroll av hur livsmedel hanteras.

Mer information om utbildningarna finns här.

Utvecklingen på Svedjan Ost kan följas på Facebook.

MER INFORMATION kan lämnas av projektledare Karin Lundkvist, tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37, karin.lundkvist@skelleftea.se
Kursledare Jörgen Sundström, tel 0911-137 0 9, 070-674 25 41, jorgen@personalbolaget.com


[29 april 2011] TV-kockar medverkar på Matfesten i Skellefteå

Åke Lithén, finalist i TV-tävlingen Sveriges Mästarkock, och Leif Mannertröm, etablerad stjärnkock och domare i samma program, är två av de intressanta matpersonligheter som medverkar på Matfesten i Skellefteå 25-28 augusti, norra Sveriges största matevenemang.

FINALIST I SVERIGES MÄSTERKOCK
Åke Lithén hängde med ända fram till final i TV4:s tävling Sveriges Mästerkock 2011. På Matfesten kommer han att inspirera besökarna med sin egen matglädje.
– För mig är Matfesten en möjlighet att nå ut med budskapet att ”det är kul och enkelt att laga god mat med bra råvaror”, säger Åke Lithén.
Det är en inställning som stämmer väl med Matfestens grundsyfte – att lyfta fram och stärka den regionala matkulturen och råvarorna.

LEGENDARISK STJÄRNKOCK GÄSTAR MATFESTEN
Leif Mannerström är sedan många år en av Sveriges mest välrenommerade kockar. Han har under 16 år drivit restaurangen Sjömagasinet i Göteborg, gett ut ett flertal böcker och medverkat i TV-program. År 2007 utsågs han till Kockarnas kock. Under Matfesten får besökarna chansen att ta del av den legendariska stjärnkockens gedigna kunskaper och stora engagemang i vällagad mat.
– Vi är jätteglada att ha lyckats få hit denne inspirerande person och nestor bland svenska kockar, säger Matfestens projektledare Karin Lundkvist.
Under lördag 27 augusti kommer han att bistå vinnaren av Årets Skellefterätt att tillaga vinnarrätten. Under söndagen 28 augusti lagar Mannerström mat och ger besökarna på Matfestens avslutningsdag kulinariska tips.

SMAKA PÅ VÄSTERBOTTEN I STOCKHOLM
Matfesten i Skellefteå blir en av huvudingredienserna i de västerbottniska upplevelsepaket som ska presenteras på evenemanget Smaka på Stockholm 1-6 juni. I år finns ett sidotema Smaka på Sverige. Där kommer sex län, däribland Västerbotten, att i ett eget tält få presentera sin matkultur.
Västerbottens matambassadör Ella Nilsson har fått erbjudandet att marknadsföra sitt län med den regionala matkulturen som en särskild besöksanledning.
Upplevelsepaketen har utformats i samverkan med VästerbottensTurism och Omnica Travel. Bakom hela projektet med gästspelet står Länsstyrelsen i Västerbotten.

MATFESTENS VÄNNER I SKELLEFTEÅ AB
Matfestens vänner i Skellefteå AB är det nya driftsbolaget bakom Matfestens alla aktiviteter. Verksamheten har tre huvudspår:
Evenemanget Matfesten i Skellefteå som årligen genomförs i slutet av augusti. Det är idag det enskilt största matevenemanget i norra Sverige. 2011 genomförs Matfesten 25-28 augusti.
Branschutveckling för livsmedelsnäringens alla delar i norra Sverige med aktiviteter under hela året. I detta ingår även att utveckla matkulturens betydelse för besöksnäringen. Konferensen 24-25 augusti är ett exempel på kommande aktiviteter.
Föreningen Matfesten vänner samlar alla goda krafter som vill främja den regionala matkulturen. Föreningen är öppen för företag, organisationer och privatpersoner.
Aktieägare i Matfestens vänner i Skellefteå AB är föreningen Matfestens vänner, Skellefteå Krögarförening, NyhlénsHugosons, Norrmejerier och Norran.


[7 april 2011] Matfesten fortsätter att utveckla nya aktiviteter

Matfestens vänner i Skellefteå AB fortsätter att bredda sin verksamhet. Nu är det klart att Matfesten blir en aktiv part i anordnandet av angelägna kurser för livsmedelsbranschen i norr och i ett gästspel med Västerbottnisk matkultur i Stockholm. Detta kompletterar evenemanget Matfesten 25-28 augusti och en livsmedelskonferensen i direkt anslutning till detta. Tillsammans med andra aktiviteter är detta ett led i det långsiktiga arbetet med att utveckla den norrländska matkulturen och livsmedelsbranschen.

ANGELÄGNA KURSER FÖR ALLA FÖRETAG SOM HANTERAR LIVSMEDEL
Under våren arrangerar Matproducenterna i Norr och Matfestens vänner i Skellefteå AB två utbildningar som riktar sig till alla som hanterar livsmedel i sitt dagliga arbete. 3 maj genomförs kursen ”Grundläggande livsmedelshygien” och 10 maj är kursämnet ”HACCP och Egenkontroll”.
Idag krävs av alla som hanterar livsmedel att de har grundläggande kunskaper inom området livsmedelshygien samt HACCP (Hazard Analyzis Critical Control Point). Det innebär att rätt kompetens måste finnas och kunna dokumenteras hos livsmedelsföretagen. Genom att anordna kurserna vill Matfesten och Matproducenterna i Norr bidra till att stärka företagens kompetens och konkurrenskraft. Mer information om utbildningarna finns här.

SMAKA PÅ VÄSTERBOTTEN I STOCKHOLM
Västerbottens matambassadör Ella Nilsson har fått erbjudande att marknadsföra sitt län i årets upplaga av ”Smaka på Stockholm” 1 – 6 juni 2011. Evenemanget, som är ett av de största i Stockholm, har i år ett sidotema ”Smaka på Sverige”. Där kommer sex län, däribland Västerbotten, att i ett eget tält få presentera sin matkultur.
– Det blir ett ypperligt tillfälle att både hitta en arena och ett brofäste för den västerbottniska maten och matkulturen på en mycket betydelsefull marknad, säger arbetsgruppen bakom projektet – Ella Nilsson, Karin Lundkvist och Staffan Ling.
Tanken är också att i samverkan med VästerbottensTurism och Omnica Travel kunna erbjuda upplevelsepaket – resor till Västerbotten med den goda maten i centrum. Bakom hela projektet med gästspelet står Länsstyrelsen i Västerbotten.

KONFERENSPROGRAMMET ÄR KOMPLETT – MED STJÄRNKOCK
Nu är programmet komplett till den konferens för livsmedelsbranschen som genomförs 24-25 augusti – i direkt anslutning till evenemanget Matfesten i Skellefteå. Bland de medverkande finns stjärnkocken Mathias Dahlgren. Restaurangen i hans eget namn är belönad med två stjärnor i Guide Michelin. Andra medverkande är Ella Nilsson, Babben Larsson, Food To Happen, VisitSweden och många livsmedelsföretagare från norr. Kolla in programmet här.


[2011-03-04]  VisitSweden på visit hos Matfesten i Skellefteå

Mathias Dahlgren, Babben Larsson, Ella Nilsson och Food to Happen var tidigare klara som spännande medverkande på Mat i norr – den konferens som genomförs 24-25 augusti i anslutning till Matfesten i Skellefteå. Nu är det också klart att Ann-Marie Hovstadius från VisitSweden medverkar. Hon har stor kompetens och erfarenhet från varumärkesarbete och är anställd som projektledare för kommunikationsplattformen för ”Sverige – det nya matlandet”.

Med Anna-Marie Hovstadius medverkan stärks ytterligare konferensens syfte att diskutera hur vi förpackar, konceptualiserar och marknadsför vår norrländska matkultur. Anne-Marie kommer att prata om Sveriges potential som framtida matland. Om hur världens konsumenters matintresse ser ut, hur omvärlden ser på Sverige och Sveriges mat, vad som efterfrågas och vart utvecklingen är på väg.

Food to Happen arbetar med konceptutveckling inom livsmedelsnäringen. De ska förmedla kunskap och inspiration till att utveckla ett matkoncept för Norrland. De leder också en workshop som konkret ska jobba med frågor om konceptualisering.
Mathias Dahlgren
driver bland annat Restaurang Mathias Dahlgren (två stjärnor i Guide Michelin!), och ska prata om ”närproducerat i ett internationellt perspektiv”.
Ella Nilsson ska berätta om ”vägen till titeln Matlandetambassadör för Västerbotten”.
Babben Larsson inleder konferensen med lättsamt, men tänkvärt, ”prat och tjat om mat”.
Under konferensen kommer också många andra inom branschen till tals – entreprenörer, producenter, restauratörer med flera.

Konferens arrangeras av Matfestens Vänner i Skellefteå AB i samverkan med Matlandetambassadören i Västerbotten – Ella Nilsson, LRF Västerbotten och Matproducenter i norr.

Inbjudan
Representanter för media är givetvis välkomna att utan kostnad delta i konferensen, för eventuell medverkan i konferensmiddagen tillkommer en avgift. Anmälan görs på vår webbplats, ange ”press”.

För mer information kontakta:
Karin Lundkvist, projektledare

Tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37
karin.lundkvist@skelleftea.se


[2011-02-11] ”Nya” Matfesten satsar på folkfest och branschutveckling

Norra Sveriges största matevent fortsätter att utvecklas. Efter fem succéartade år tar Matfesten i Skellefteå nya tag. Nytt driftsbolag har bildats med intressenter från livsmedelsbranschen i norr. Det innebär bland annat en större satsning på branschutveckling. Ett exempel på detta är konferensen MAT I NORR där bland andra Ella Nilsson, Babben Larsson, Simon Laiti och Mathias Dahlgren medverkar. Parallellt med den nya verksamheten fortsätter förberedelserna inför en ny matglad folkfest 25-28 augusti.

Hur ska matnorrland smaka?
Det norrländska skafferiet är fyllt av fantastiska råvaror och i regionen finns den kulinariska kreativiteten att förädla dessa till sann och äkta matglädje, för både invånare och besökare. Det är  utgångspunkten för konferensen MAT I NORR som anordnas 24-25 augusti, i direkt anknytning till evenemanget Matfesten.
Hur förpackar, konceptualiserar och marknadsför vi vår norrländska matkultur för att utveckla branschen och locka besökare? Hur ska Matnorrland smaka och upplevas? Konferensen har även fokus på framtiden – trender, kreativitet och innovation är begrepp som lyfts fram. I svaret på dessa frågor finns vårt bidrag till att realisera Jordbruksdepartementets vision om Sverige – det nya matlandet.
Konferensdeltagarna för också en unik möjlighet att njuta av en gourmetbuffé komponerad av Simon Laiti.

Branschen går in som ägare och verksamheten utvecklas
Bakom konferensen och folkfesten i augusti står det nybildade driftsbolaget Matfestens vänner i Skellefteå AB.
Projektledaren Karin Lundkvist:
– Redan vid starten för fem år sedan var avsikten att arrangören Fritid Skellefteå med tiden skulle överlåta Matfesten till en annan aktör. Och nu är det klart.
Aktieägare är Norrmejerier, NyhlénsHugosons, Norran, den nya Skellefteå krögarförening och intresseföreningen Matfestens vänner. Förutom att driva evemanget Matfesten så ska verksamheten utvidgas, berättar Karin Lundkvist:
– Föreningen Matfestens vänner är öppen för alla som bryr sig om vår regionala matkultur: privatpersoner, organisationer och företag är välkomna som medlemmar. Föreningen och det nya bolaget skapar nya möjligheter för branschriktade aktiviteter under hela året, som exempelvis konferensen MAT I NORR. Samtidigt kommer vi givetvis att fortsätta jobba stenhårt med att utveckla Matfesten som ett evenemang fyllt av norrländsk matglädje.

För mer information kontakta:
Karin Lundkvist, projektledare

Tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37
karin.lundkvist@skelleftea.se

 


[2010-11-11]  Matfest året om

Syftet med den ideella föreningen Matfestens Vänner är långt ifrån enbart att driva det årliga evenemanget Matfesten. Föreningen vill se Matfesten som ett redskap och en arena för ett arbete som pågår året om.

– För de som bor i Skellefteåregionen är det inte konstigt att namnet på föreningen ger sken av att verksamheten enbart strävar mot en årlig festival. Därför är det viktigt att förtydliga att föreningens tillgångar, inklusive stöd från kommunen, kontinuerligt ska användas till att främja både kultur och näringsliv med matanknytning, säger Håkan Pettersson, kassör i föreningen.

Att ett flertal företag i branschen har gått in med både engagemang och pengar i en sådan här förening får räknas som unikt. Meningen är också att Matfestens Vänner ska vara ett stöd för målgruppen ”Norrländska aktörer inom livsmedel och restaurang”. Mathias Åberg, marknadschef på NyhlénsHugosons, framhåller föreningens ambitioner:

– Vi vill sprida medvetenhet om Skafferiet Norrland, de fantastiska råvaror och leverantörer vi har här uppe. Via utbildningsinsatser och informationsmaterial ska vi öka kompetensen både hos konsumenter och producenter. För oss från branschen finns inget direkt vinstintresse i föreningen, däremot ett ärligt uppsåt i tanken att matkultur är jätteviktigt för regionen. Delvis i ett socialt perspektiv, men framförallt för att främja näringen och skapa arbetstillfällen.

Joakim Manberg, ordförande i Skellefteås nya Krögarförening, ser att ett uppdämt behov nu tillgodoses.

– En attraktiv och högklassig mat- och restaurangkultur är givetvis viktig i regionens vardag och nöjesliv, men den är även en väsentlig del för turist- och besöksnäringen och där har vi utan tvekan en stor del av Norrlands utvecklingsmöjligheter. Jag ser Matfestens Vänner som ett forum där vi kan höja nivån på alla håll inom matbranschen.

För mer information kontakta:
Karin Lundkvist, projektledare

Tel 0910-73 50 34, 070-580 25 37
karin.lundkvist@skelleftea.se

Ladda ned pressmeddelandet som pdf.


[2010-08-29] Högre kvalitet på Matfesten i år

Nyckfull väderlek gjorde att antalet besökare på Matfesten i år blev något mindre än ifjol. Detta kompenseras enligt arrangörerna mer än väl av att kvaliteten på utbud och upplevelser har varit avsevärt högre i år. Så summerar projektledaren Karin Lundkvist årets matfest.

– Jag är stolt över det totala utbud vi kunnat erbjuda och vi har också fått mycket beröm från besökare, utställare och andra medverkande, säger Karin Lundkvist.

En grov uppskattning från arrangörerna gör gällande att årets matfest lockade knappt 50 000 personer. Det är en minskning från fjolårets rekordpublik på 60 000 personer och förklaras av det ostadiga vädret.
– Då jag pratat med utställare säger de att de haft minst lika många besökare som fjolåret.
under fredagen och lördagen. Under torsdag och söndag, då det regnat en hel del, har det varit färre besökare än i fjol.

Uppskattade gästspel
Flera av de områden som Matfesten satsat särskilt på har fallit väl ut. Bland annat besökte matprofilen Carl–Jan Granqvist Matfesten i Skellefteå för första gången. Han höll under lördagen och söndagen välbesökta kåserier om vett, etikett och sociala knep. Han imponerades av att satsningen på Matfesten nu pågått under fem år och ser goda möjligheter för fortsättningen:
– Det är väl förankrat bland folket och det finns också en bredd på Matfesten som gör den väldigt intressant. Det gäller allt från råvarumarknaden, till hantverken och konferensen.

Konferensen gick under temat ”Vi visar den norrländska vägen till att realisera visionen om Sverige – det nya matlandet”  och arrangerades tillsammans med LRF och Matlandetambassadörerna i de fyra nordligaste landskapen. Den besöktes bland annat av jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) och lockade deltagare från alla led i branschen.
– Att vi skapat en arena för branschen är minst lika viktigt som folkfestdelen av Matfesten. När vi startade arrangemanget insåg vi fort att det behövdes en arena och en mötesplats för branschen. Den bredd på aktörer som vi lockade till matkonferensen i år gör den till ett viktigt forum, säger Karin Lundkvist.

Fullbokade restauranger
En annan satsning som uppskattades av besökarna var möjligheten att boka bord på Bryggargatan i Gourmethallen, restaurangtältet HUNDRA: Lokalproducerat och Chef´s Table, som arrangerades i samverkan med projektet Gastro Botnia. Restaurangerna hade full beläggning under alla kvällar och hade utan problem kunnat ta emot många fler gäster:
– Samtliga berättade att de kunnat utöka antalet platser rejält och ändå fyllt sina restauranger. Men det är inte bara här som kvaliteten höjts, jag tycker att matutbudet överlag förbättrats ytterligare i år, inte minst genom Måltidsmarknaden och att andelen lokalproducerat ökat.

Turistattraktion
Under Matfestens fem år har den etablerats till en turistattraktion som också lockar besökare från andra städer, och i vissa fall till och med från andra länder.
– I onsdags ringde de från Bodö och berättade att de var på väg med en busslast matintresserade norrmän. Hotellen och campingen har också haft god beläggning under helgen. Vi kan konstatera att Matfesten är ett av evenemangen som sätter Skellefteå på kartan, avslutar Karin Lundkvist.


[2010-08-28] Inga-Lill vann Årets Skellefterätt

Inga-Lill Andersson vann tävlingen om Årets Skellefterätt 2010. Hennes vinnande bidrag var en Souvasbuffé med rotfrukter och västerbottnisk skogsbärskräm. Men det var nära att receptet skulle stannat inom vänkretsen, berättar Inga-Lill:

– Den här rätten har jag visserligen lagat många gånger och bjudit flera vänner på, som alla uppskattat den. Det var ändå med stor vånda jag lämnade in receptet och det är första gången jag varit med i tävlingen.

Rätten har sin bakgrund i att Inga-Lill, som till vardags är husmor på restaurangskolan i Skellefteå, är allergisk mot bland annat paprika och därför inte kan äta vanliga tacos. Hon har istället utvecklat en buffé med ingredienser hon tål helt enkelt.

– Jag tål kort och gott allt som växer här i regionen och det räcker ju ganska långt, ja faktiskt hela vägen idag. Det känns jätteroligt och vilken fin uppmärksamhet!

”Traditionella norrländska råvaror kryddade med nya influenser”
Vinnaren presenterades idag på Matfesten. Juryns ordförande Ella Nilsson lämnade juryns motivering som löd: ”Baserad på traditionella, norrländska råvaror, kryddade med nya influenser, har en snabbmatsrätt nått kulinarisk höjd. Kronan på verket och den avgörande skillnaden är krämen där begreppet skogsbär fått en ny smak av skogarna i norr. Det typiska regionala inslaget med lättrökt souvas gifter sig bra med övriga smaker.”

– Det här är en lättlagad rätt som förmodligen kommer älskas av många. Förhoppningen är krämen ska bli en produkt för Norrmejerier eller andra producenter. Rätten är vacker och dessutom vettig ur hälso- och näringssynpunkt. Och rätten är framförallt lokal. Jag ser den som ett nytt alternativ som fredagsmys, säger juryns ordförande Ella Nilsson.

Segrarnas lön, förutom stor ära och diplom, var en matcheck värd 10 000 kr skänkt av ICAMaxi, Skellefteå. Dessutom bjuder Restaurang Bryggargatan på en sjurätters meny med tillhörande vinmeny i Gourmethallen.

Inga-Lill fick också laga till sin vinnarrätt med assistens av TV-kocken Fredric Andersson. Några lyckliga bland publiken fick också med lottens hjälp chansen att smaka.

Syftet med tävlingen är att stimulera intresset för den regionala matkulturen. I kriterierna för tävlingen finns följdriktigt att minst fyra typiska regionala råvaror ska ingå.

Övriga nominerade till finalen var Malin Falkman, Soup a’ la Bure, Erika Lundqvist, Krämig abborre med rotfrukter, Maria Skiddi, Nyfiken i en strut, med souvas och Monika Sylvén, Herr Kantarell möter Älg.

Förutom Ella Nilsson har juryn bestått av Karin Lundkvist, Fritid Skellefteå, Anette Novak, Norran, Johannes Samuelsson, ICAMaxi, Mathias Åberg, NyhlénsHugosons samt Birgitta Persson, vinnare av Årets Skellefterätt 2009.

Årets Skellefterätt arrangeras av Matfesten och Norran i samverkan med ICAMaxi Skellefteå och NyhlénsHugosons.

Kåseri av Carl Jan Granqvist

Lördagens matfest bjöd i övrigt bland annat på ett inspirerande kåseri av matprofilen Carl Jan Granqvist med rubriken Måltiden i tid och rum. I en kockduell senare på eftermiddagen kommer årets Robinsonvinnare Hans Brettschneider att möta Håkan Marklund, tidigare Robinsondeltagare. Och så serveras förstås en massa god mat förstås…  Välkommen till Matfesten


[2010-08-26] Landshövdingen invigde Matfesten i Skellefteå

Chris Heister, landshövding i Västerbotten, invigde idag Matfesten i Skellefteå. Hennes övertygelse om matens betydelse för länet gick inte att ta miste på.
– Vad vore Västerbotten utan maten? Vi har fantastiska råvaror. Det vill man ju visa hela världen! Men vi kunde bli ännu bättre på service och det utbud vi erbjuder besökare.

Chris Heister betonade också i sitt tal att maten blir en allt större reseanledning.
– Västerbotten har i det sammanhanget en stor konkurrensfördel i allt man kan uppleva här. Bara en sån sak att man kan dricka vatten direkt ur källan är något fantastiskt.
– Låt oss använda de här dagarna till att smaka, njuta, lyssna och lära och inspireras för framtiden, blev landshövdingens hälsning till den första dagens beökare.

Matfesten anordnas nu för femte året. Jubileet uppmärksammas i första hand genom att ytterligare förstärka Matfestens position som både folkfest och branschforum. Det kunde besökarna notera redan första dagen.

Ny kulinarisk upplevelse
Årets första lunchgäster på Matfesten kunde bland annat njuta av en högklassig meny i årets nyhet – Chef’s Table. En begränsad skara gäster fick där den exklusiva möjligheten att på nära håll följa kockarnas arbete med lunchmenyn baserad på regionala råvaror. Premiärdagens lunchkock var Andreas Helgeson. Han beskriver hur gästerna får uppleva en nära-köket-upplevelse.
– Det här kan beskrivas som en trivsam minikurs i mat och vin. Det fungerade bra vid dagens lunch tycker jag. Gästerna fick en inblick i hur vi jobbar i ett professionellt kök och de verkade väldigt intresserade.
Andreas Helgesson är även projektledare för Gastro Botnia som tillsammans med Matfesten anordnar Chef’s Table. Där serveras lunch och middag under i stort sett hela Matfesten.
Mer information om Chef’s Table finns här.

Konferens för matbranschen i norr
Vid lunchtid startade även en konferens för mat- och turismbranschen i norr. Temat är ”vi visar den norrländska vägen till att realisera visionen om Sverige – det nya matlandet”.
Komikerna Anna-Lena Brundin inledde med ett uppskattat inslag med hennes högst personliga och underhållande syn på ämnet hur vi förhåller oss till mat och livet i allmänhet.
Konferensen pågår 26-27 augusti och bland de medverkande finns jordbruksminister Eskil Erlandsson, VM-kocken Tommy Myllymäki, Matlandetambassadören Ella Nilsson och LRF:s vice ordförande Helena Jonsson och flera andra matpersonligheter.
Mer info om Jordbruksdepartementets vision om Sverige – det nya matlandet finns här.
Konferensprogrammet finns här.

Fyra intensiva dagar med matglädje
Matfesten fortsätter nu under fyra intensiva dagar fylla av matglädje. Besökarna erbjuds massor av alternativ till smakupplevelser, från enkelt men vällagat till exklusiva gourmetmenyer. Måltidsmarknaden, Vildmarkstältet, Restaurangtältet, Gourmethallen, Cafétältet, Barnens matfest… möjligheterna är många.
Mer info om matutbudet finns här.

På fredagens program står bland annat fortsättning på konferensen med gästspel av jordbruksministern, matprat med stjärnkocken Tommy Myllymäki och kockdueller.
Mer info om programmet finns här.

En kort pressträff med jordbruksministern anordnas fredag 27/8 kl 8.15.

Ladda ned pressmeddelandet som pdf.


[2010-08-23] Välkomna till norra Sveriges största matevenemang

Torsdag 26 augusti dukar Matfesten i Skellefteå för femte gången upp till kalas. Jubileet firas genom att under fyra dagar helt enkelt erbjuda en ännu bättre kulinarisk folkfest. Matutbudet har förädlats, bland annat med årets nyhet Chef’s Table – en nära-köket-upplevelse. En konferens för norra Sveriges livsmedelsbransch och besöksnäring ger dessutom Matfesten ett lyft som branschforum.

Ett tydligt tecken på Matfestens betydelse är också att jordbruksministern i sin tätbokade valagenda har prioriterat ett  besök på Matfesten. NyhlénsHugosons, norra Sveriges största charkuteriföretag, ser också Matfestens som en viktig arena att synas på. Kort sagt stärker Matfesten sin position som det största matevenemanget i norr.

Landshövdingen inviger
Västerbottens landshövding Chris Heister inviger Matfesten torsdag 26 augusti kl 12.00. Landshövdingen har ett gediget intresse för utvecklingen av länets näringar kopplade till mat och turism.
– Det Västerbottniska skafferiet bjuder på fantastiska råvaror från hav, skog och fjäll. Här finns också en stark och säregen tradition att tillvarata och förädla det naturen bjuder, inte minst inom den samiska matkulturen, har Chris Heister tidigare sagt.

VM-kock bland gästerna
Nyheter för årets besökare på Matfesten är bland annat Chef’s Table som genomförs i samarbete med projektet Gastro Botnia. En exklusiv upplevelse i tält med mycket begränsat antal platser där gästerna följer kockarnas arbete med lokala råvaror.
– Vi kan erbjuda en varierad mix i matutbudet, från enkelt men vällagat till exklusiv gourmetnivå, där de lokala råvarorna nu fått en ännu större plats, säger projektledaren Karin Lundkvist.
Intressanta gäster sätter extra krydda på festen. Carl Jan Granqvist, Sveriges VM-kock Tommy Myllymäki, komikern Anna-Lena Brundin, Matlandetambassadören Ella Nilsson med flera.
I övrigt fortsätter satsningen på ett brett utbud av besöksupplevelser: kockdueller, inspirerande matprat, tävlingar, Barnens matfest och underhållning är några exempel.

”Vi visar den norrländska vägen till visionen om Sverige – det ny matlandet”
Det är rubriken för den brett upplagda konferens som genomförs 26-27 augusti i direkt anslutning till Matfesten. Bland de medverkande finns jordbruksminister Eskil Erlandsson som ska presentera vad visionen om Sverige – det nya matlandet innebär. I övrigt kommer konferensen att i ett brett perspektiv diskutera vad norra Sverige kan bidra med för att realisera visionen. Inbjudna är bönder, livsmedelsproducenter, grossister, storhushåll, handel och restaurang samt politiker och andra beslutsfattare. ­Genom att visa på möjligheterna med norrländsk mat- och livsmedelsproduktion i kombination med turism ska konferensen bidra till att göra verklighet av visionen om Sverige – det nya matlandet.

Vem har skapat Året Skellefterätt?
För att stärka intresset har Matfesten initierat tävlingen om Årets Skellefterätt.  Den genomförs i år för andra gången och är öppen för alla som tycker om att laga mat. Tävlingsrecepten ska baseras på regionala råvaror. Lördag 28 augusti presenteras vem juryn, under ledning av Ella Nilsson, har ansett som värdig vinnare. Årets Skellefterätt genomförs i samarbete med lokaltidningen Norran. Samarbetspartners är även regionens största charkuteriföretag NyhlénsHugosons och ICAMaxi Skellefteå.

Ladda ned pressmeddelandet som pdf.


[2010-07-01] Stjärnkock till Matfesten

Nu är det klart att en av Sveriges mest meriterade kockar gästar Matfesten. Vi kan nämligen med stor matglädje hälsa Tommy Myllymäki välkommen till Skellefteå 26-27 augusti.

Sveriges representant vid kock-VM
Tommy Myllymäki är i januari 2011 aktuell som Sveriges representant vid Bocuse d´Or – VM för kockar. Att han kvalat in till världens mest prestigefyllda matlagningstävling vittnar om att det är en högst kvalificerad kock som gästar Matfesten. Myllymäki driver för närvarande Julita Wärdshus, men är också engagerad i flera andra projekt. Han har tidigare bland annat varit verksam vid Pontus by the sea. Han blev Årets kock 2007.
Tommy Myllimäki kommer att medverka i den matkonferens som genomförs 26-27 augusti, i anslutning till Matfesten. Han gör även ett publikt framträdande torsdag 27 augusti.

Chef’s Table – en nära-köket-upplevelse med lokala kvaliteter
Ett nytt inslag på Matfesten är Chef’s Table där besökarna erbjuds en exklusiv kulinarisk upplevelse. Matgästerna sitter i direkt anslutning till köket och kan följa kockarnas arbete på riktigt nära håll, höra snacket, känna dofterna och hettan från spisen. Kockarna kommer från några av Västerbottens bästa restauranger och råvarorna är lokalt producerade. Till maten serveras en särskilt utvald vinmeny. Chef’s Table genomförs i samverkan med projektet Gastro Botnia och Andreas Helgesson är projektledare.

Femårsjubilerande Matfesten – norra Sveriges största matevenemang
Matfesten i Skellefteå genomförs i år för femte gången. Jubilaren har ständigt utvecklats och är idag norra Sveriges största matevenemang. Utvecklad kvalitet har varit ledstjärnan genom åren. Matfesten 2010 erbjuder därför ännu högre kvalitet på matutbud och program. Besökarna erbjuds allt från gourmetmenyer till enkel, men vällagad, street food. Nytt för i år är den stora matkonferens som genomförs 26-27 augusti med bl a jordbruksminister Eskil Erlandsson som en av de medverkande. Konferensen har fått den lite kaxiga rubriken ”Sverige det nya matlandet – vi visar den norrländska vägen till att förverkliga visionen”.

Ladda ned pressmeddelandet som pdf.


[2010-06-18] Jordbruksministern och Carl Jan Granqvist bland de medverkande på Matfesten i Skellefteå

”Matfesten ska vara en folkfest men också en del i utvecklingen av livsmedelsbranschen i norr. Det känns därför väldigt bra att i det i programmet finns en två dagars matkonferens där bland annat jordbruksminister Eskil Erlandsson medverkar”, säger Matfestens projektledare Karin Lundkvist. Att vi förutom konferensen  även kan erbjuda besökarna ett möte med en sådan matpersonlighet som Carl Jan Granqvist är extra roligt. (forts.)

Ladda ned pressmeddelandet som pdf.


[2010-05-26] Matkonferens ska visa den norrländska vägen till att förverkliga visionen om Sverige – det nya matlandet

I anslutning till Matfesten i Skellefteå anordnas en stor matkonferens 26-27 augusti. Genom att visa på möjligheterna med norrländsk mat- och livsmedelsproduktion i ­kombination med turism ska konferensen bidra till att göra verklighet av Jordbruksdepartementets satsning på visionen om Sverige – det nya matlandet. Med konferensen vill arrangörerna visa på den norrländska vägen till att förverkliga visionen. (forts.)

Ladda ned pressmeddelandet som pdf.


[2010-05-10] Matkonferens och Chef’s Table – nya inslag på Matfesten

Sverige – det nya matlandet, den norrländska vägen till visionen! Det är den ganska kaxiga
rubriken på den stora matkonferens som anordnas 26-27 augusti i samband med Matfesten 2010. Konferensen är ytterligare ett steg i utvecklingen av Matfesten. Chef’s table är ett annat nytt kvalitativt inslag. I övrigt är konceptet en förädling av den i år 5-årsjubilerande matglada folkfesten.
(forts.)

Ladda ned hela pressmeddelandet som pdf.


[30-08-2009]  Ny succé för Matfesten

Arrangörernas förhoppning om att nå över 60 000 besökare på Matfesten i Skellefteå har infriats med råge.  Det kunde konstateras under söndagen som var den sista av årets fyra matglada dagar. Arrangörerna gläds också åt att man har lyckats höja kvaliteten på Matfesten. (forts.)
Ladda ned hela pressmeddelandet som
PDF.