Nyhetsbrev danföredanföredan…

23 Aug 2016 8:37 - Kommentera

tallrik_vadblir

[23 augusti] Danföredanföredan…. nu är det dags för sensommarens festligaste tradition i Skellefteå. På torsdag drar fyra matglada dagar igång.

Från picknicklunch i parken till trerätters vid dukat bord
Traditionsenligt serverar Matfesten matglädje i många former: picknicklunch i parken, elegant trerätters på restaurang, marknadsinköp, matprat på scenen, kockdueller, underhållning, goda drycker…. Här ger vi några smakprov på vad som serveras.

Mat i parken med en come back
Som vanligt kan vi hälsa välkommen till Stadsparken för en bit mat vid parkborden, på picknickfilten eller på stående fot. Trivsamt småsnack med folk du träffar ingår i möjligheterna. En favorit är också tillbaka – Vildmarkstältet sätts upp vid kanten av Skellefteälven. Mustig mat tillagad över öppen eld och bygdens smaker utlovas av Thorbjörn & co.

Barnaktiviteter och mjölkbönder
Mjölkbönder från Skellefteå-trakten berättar om det lokala jordbruket och bjuder på ost från sitt eget mejeri, Norrmejerier. Det är LRF som bjuder in och de arrangerar även kul aktiviteter för barn. Även på scenen kommer bönderna att få komma till tals.

Skaldjursmarknad och herrgårdsmiddag
Stadskällaren (bilden) dukar upp en fantstisk skaldjursmarknad. Passa på att shoppa! Stadskällaren lockar även med lunchbar, saluhall och Matbaren med spännande menyer kvällstid. Stiftsgården lockar bland annat med en tre rätters herrgårdsmiddag. Ett givet koncept i den miljö som de kan erbjuda.

Hur reagerar du på låten?
Skellefteå Kraft är sponsor till Matfesten men bidrar även med ett lite udda programinslag. Hur reagerar din hjärna på låten som bevisat ger energi? På lördagen berättar Skellefteå Kraft om ett minst sagt spännande projekt med musik. Lyssna själv på låten, som skrivits av Johanna Forsgren och Merit Hemmingsson, och se hur du reagerar.
Tjuvlyssna och läs mer ››

Bjuder nyinflyttade på mat
Nyinflyttad? Då bjuder Skellefteå kommun dig på picknick i Stadsparken. Torsdag den 25 augusti kl 16-20 finns de på Matfesten, lånar ut picknickfiltar och delar ut en matbiljett/person som kan användas i något av mattälten i Stadsparken valfri dag under helgen. En särskild inbjudan kommer att gå ut, riktad till nya Skellefteåbor.

Marknad med närproducerat
Den mest genuina delen i Matfesten när det gäller närproducerat är förstås skördemarknaden. Där hittar man mängder av genuint lokala produkter: ost från Svedjan, fisk från Bottenviken, grönsaker från Renfors, kravmärkt lammkött och mycket annat. Sedvanligt lockande utbud utlovas.

Hockeystjärna i kockduell
Nya mål för Skellefteå AIK:s hockeystjärna Oscar Möller. Ja, det kan man säga när han nu ska möta Västerbottensteaterns Fransesca Quartey i en av två kockdueller. I den andra möts Monica Lindgren och Anders Hettiger. Källan Hotell & Spa arrangerar och som värd agerar blivande hedersdoktorn Ella Nilsson.

Bekanta dig med seniorernas mat
Äldreomsorgens kök presenterar sig. En kock från varje kök finns på plats och de bjuder på provsmakning av fyra maträtter och tre efterrätter. Livsmedelsleverantörerna Martin & Servera bjuder på en shot gjord på bland annat ägg från Jörn. De kommer också att visa på hur mycket Skellefteå kommun köper lokalt. Även Botnia fisk deltar i arrangemanget och kommer att bjuda på smakprov. Arrangör är Måltidsavdelningen, Skellefteå kommun.

Pangkakstårtetävling
Vem gör den häftigaste pangkakstårtan? (Inga diskussioner – det heter så.) Tävlingen är öppen för barn 7-13 år och reglerna är enkla: den snyggaste, godaste och mest kreativa tårtan vinner. Jury: Sofia Andersson Lundberg och personal från Leos lekland. Leo-figuren själv finns också med. Tävlingsledare: Jan Engblom. Genomförs i samarbete med Svensk Cater.

Svarttjärn i stan
I år är det Stadshotellet/Verandan som svarar för underhållning och nöjestältet. Det blir nämligen gästspel av revykrogshowen Svarttjärns bryggeri. I konceptet ingår en tre rätters middag baserad på lokala råvaror. I nöjestältet blir det definitivt traditionellt – Ständut Blakk står som så många gånger tidigare för musiken.

Lämna en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida