Matfesten satsar lokalt!

15 Maj 2017 17:00 - 13 Kommentarer

Efter drygt tio år som ett av Skellefteås mest folkkära och publika event gör Matfesten nu en nystart där fokus i ännu högre grad kommer att ligga på det fina utbud som finns i regionen – både vad gäller råvaror och serverad mat.

Det blir med andra ord en mer lokal Matfest där både krögare och odlare ges större möjligheter att visa upp sina kvaliteter. Matfesten i Skellefteå är det enskilt största matevenemanget i norra Sverige och arbetar ständigt med utveckling och förnyelse. Syftet har alltid varit att skapa intresse för den lokala matkulturen och lyfta det lokala näringslivet inom livsmedelsnäringen. Och det är precis där en ännu större tyngdpunkt kommer att ligga i början av september 2017.

Tanken är att Matfesten 2017 ska bli en folkfest som ger god eftersmak året om. Genom att på ett annat sätt knyta till sig lokala företagare och även flytta ut evenemanget till restaurangerna hoppas föreningen att fler ska få chansen att smaka på regionen. Matnyttiga föreläsningar, skördemarknad med lokala råvaror, annorlunda happenings på befintliga platser, och ett SM i Utomhusmatlagning är några av de ben som årets event kommer att stå på.

Det blir med andra ord ingen traditionell matmarknad med olika stånd i Stadsparken – utan en större satsning på att få med restaurangerna i eventet.

För att ytterligare flytta fokus till det lokala har en ny projektledare anställts för att tillsammans med styrelsen leda arbetet. Det blir komikern och projektledaren Monica Lindgren som greppar rodret det här året och med hennes bakgrund som eventarrangör, teaterproducent, skådespelare och matälskare med förkärlek för det lokalproducerade känns hon som den givna samarbetspartnern. Monica är ett välkänt ansikte i regionen och kommer själv från en jordbrukarfamilj. Hon sätter stort värde i att maten inte bara är lokal utan även hållbar.

– Jag vill veta var maten kommer ifrån och känna att jag själv tar ett ansvar för den region jag bor i, säger Monica. Dessutom får vi en massa sidovinster om vi äter lokalt; Vi behåller de öppna landskapen, vi skapar arbetstillfällen och får i förlängningen fler näringsidkare där vi bor. Alla vinner på att äta lokalt, avslutar hon.

Matfesten i Skellefteådrivs av Matfestens Vänner Ideell Förening vars styrelse genomgått en viss förändring. Tillsammans med en engagerad styrelse och en driven projektledare ser vi fram emot att hälsa alla välkomna till Matfesten 2017!

Boka upp 29 augusti-3 september i Era kalendrar redan nu för då kör vi! / Styrelsen, Matfestens Vänner Ideell Förening.

För frågor vänligen ring till Monica: 070-643 10 44 alt. maila: monica@matfesten.se

 

 

Helen Rudholm

24 Maj 2017 14:47    


Hej!
Jag tycker att det är synd att det bara kommer att serveras mat från skellefteåegionen
Det som har varit den främsta behållningen är att kunna äta utländsk mat, exempelvis Etiopisk och indisk mat.
Det är också synd om det inte kommer att finnas matstånd i parken. Det har varit bra stämning där och möjlighet att träffa bekanta. Lite synd är det också att öltältet försvinner. Det är trevligt att kunna dricka öl eller vin till maten och det har bidragit till den festliga stämningen. Coverbanden kommer jag dock inte att sakna:-).
Helen Rudholm

Harry van der Veen

28 Jun 2017 19:26    


Jag tror det här är en fel idé.

Camilla Marklund

15 Aug 2017 0:58    


Så tråkigt ..när något är bra så skall man förstöra det. Varför tar man bort, ändrar på en succé, som bevisligen varit så bra. Nya kvastar sopar inte alltid bäst, eller är det så att Matfestens vänner faller för trycket, kanske ifrån lokala krögare som inte vill flytta ut till parken. Vi har varit ett ganska stort gäng från Arvidjaur som varje år träffats, bott på hotell för att just besöka Matfesten och restaurangerna, äta nya spännande rätter ta en öl eller ett glas vin i öltältet eller på någon av krogarna. Jättetråkigt …. i år uteblir vi …. ingen tycker att det nya konceptet känns intressant eller speciellt inbjudande. Camilla Marklund

Greger jonsson

15 Aug 2017 18:53    


Hej , ännu någon besservisser som förstöt ett fint koncept. Vi är ett gäng på ca 14 pers som alltid åker på matfesten, men i år hoppar vi över det.barkbröd och morötter kan vi vara utan!!

Anders Marklund

19 Aug 2017 19:26    


En matfest i skellefteå som inte arrangeras på nordanåområdet eller i stadsparken?????????????????????????
Har ni gått Donald Trumps skola för dom som vill bli dumma i huvudet eller?

Cissi

20 Aug 2017 11:10    


Jättetrist att ni tar bort den utländska maten. Vad hände med kultursatsningen i Skellefteå? Svensk lokalmat kan man ju äta vilken dag som helst på året.

andreas bagiaras

28 Aug 2017 15:03    


Så tråkight …ni förstås ett riktight bra koncept om ni tror att lokala restauranger kan produsera o prestera tror ni fel. dom klarar inte 362 dagar om året o dom ska klara detta nu….jag hoppas ni ler av detta o tänk det handlar inte för ni ideella föreningen ska må bra ni backar Skellefteås imige

Erik

31 Aug 2017 21:05    


Omväxling förnöjer, att satsa på ett annorlunda koncept är gott, lokal prägel på vår matfest borde vara av godo av många skäl, positiv till mångfald men det tråkigt repetitiva i utbudet under åren gör inte mig besviken över ett nytt koncept.
Önskar alla en trevlig matfest!

Mikael Johansson

1 Sep 2017 16:17    


Men snälla nån.
Vad har ni gjort, matfesten tidigare var ju en succé! Visst jag förstår att man vill lyfta ortens restauranger, men efter att ha läst genom menyn hos de 17st restaurangerna så inser jag att det dom serverar kan jag äta utan matfest.

Men det som är tråkigaste är att nu kan man inte äta olika saker i ett sällskap. Tidigare kunde man välja enskilt vad man tycker om men ändå sitta på samma ställe. I ett sällskap idag blir det svårt att enas om vad man vill äta, så jag tror detta konceptet kommer att floppa, tråkigt.

Hoppas jag har fel!

Maria

1 Sep 2017 21:28    


Verkligen trist att Matfestens koncept är ”förstört”! Det har alltid varit en höjdpunkt dessa dagar på hösten, att gå ut och äta lunch o middag på Matfesten med vänner o familj. Prova lite olika o ovanliga saker, alla har valt det de velat men vi har alla suttit tillsammans. Åsså handla på Matmarknaden. Och på kvällarna ösa i öltältet med ”Ständut Blakk” på scenen, en höjdare! Fullt med folk, och supertrevlig stämning! Matfesten har alltid varit en stor social grej i stan, liknande Stadsfesten. Och i år finns i stort sett ingenting, vilken flopp!! Ruskigt besviken! Hoppas verkligen ni tänker om till nästa år!
Att gå ut o äta på de lokala restaurangerna kan vi faktiskt göra de övriga 360 dagarna på året.

Therese

2 Sep 2017 8:03    


Som tidigare talare före mig har påpekat så har detta varit en trevlig happening att se fram emot tillsammans med vänner och hela Skellefteå! Nu finns det ingen naturlig samlingspunkt, och att prova nya andra matkulturer/rätter än vi redan har här hemma i stan äro ett minne blott:( hur tänkte ni!? Vi skelleftebor gillar att umgås, sitta å surra över en öl äta gott utöver nåt som vi kan göra dagligen i våra restauranger! Tydligen är vi redan duktiga på att gå ut och äta här i stan då vi har ett bra och stort utbud av restauranger som överlever år efter år! Ser inte heller nåt ”nytt” hos de listade restauranger! Charmen har varit oxå att till rimliga priser kunnat äta alla måltider ”ute” hela matfesten! 10rätters skördemarknads meny med bordsbokning för 700:- är knappast charmigt för en matfest! Synd att ett gammalt lyckat koncept inte kan få vara kvar! Har tyvärr inte hört ett enda positivt ord om denna matfest i år, och kommer tyvärr inget positivt från mig heller annat än en stor tumme ner! :(

Ann

4 Sep 2017 16:02    


Kändes som om just festen var någon som inte fanns där. Kul med skördemarknaden men den har ju funnits med som en viktig del förut också.
Saknade att gå ut tillsammans med arbetskompisarna på luncherna och sitta mitt bland olika mat. Kritiken som funnits förut har väl mer varit att det vore bra om det fanns mindre, billigare portioner så man kunde smaka på flera rätter.
När jag frågade de jag känner om de skulle gå på matfesten sa de flesta att det blir ju ingen matfest i år. Det är ju bara att gå på restauranger som man alltid kan göra! Däremot vet jag att många ser fram emot internationella matfesten ännu mer nu! Synd att tanken på att lyfta det lokala gick så fruktansvärt fel!!

Stefan

12 Sep 2017 11:37    


Vilken flopp.
Vilket misstag.

Vi var på Matfesten även i år, men vilket misstag att åka dit.
Vi brukar vara mellan 25- 30 personer som varje år besökt Matfesten, bott på hotell och trivts.
Spenderat mycket pengar i Skellefteå tidigare.

Men i år så har ju den ”ideella föreningen Matfestens Vänner” lagt ner/ skrotat den riktiga Matfesten.
Döp om evenemanget till Skellefteås Matdagar, eller liknande.
För det finns inte längre någon Matfest i Skellefteå längre.

Förra året, 2016, var tyvärr sista året som Matfesten hölls.

R. I. P.
Rest in peace.
Vila i frid, Matfesten.

hälsningar:
Tidigare nöjda och glada besökare, som inte kommer att besöka detta jippo något mera.

Lämna en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida