Matfesten satsar lokalt!

15 Maj 2017 17:00 - 2 Kommentarer

Efter drygt tio år som ett av Skellefteås mest folkkära och publika event gör Matfesten nu en nystart där fokus i ännu högre grad kommer att ligga på det fina utbud som finns i regionen – både vad gäller råvaror och serverad mat.

Det blir med andra ord en mer lokal Matfest där både krögare och odlare ges större möjligheter att visa upp sina kvaliteter. Matfesten i Skellefteå är det enskilt största matevenemanget i norra Sverige och arbetar ständigt med utveckling och förnyelse. Syftet har alltid varit att skapa intresse för den lokala matkulturen och lyfta det lokala näringslivet inom livsmedelsnäringen. Och det är precis där en ännu större tyngdpunkt kommer att ligga i början av september 2017.

Tanken är att Matfesten 2017 ska bli en folkfest som ger god eftersmak året om. Genom att på ett annat sätt knyta till sig lokala företagare och även flytta ut evenemanget till restaurangerna hoppas föreningen att fler ska få chansen att smaka på regionen. Matnyttiga föreläsningar, skördemarknad med lokala råvaror, annorlunda happenings på befintliga platser, och ett SM i Utomhusmatlagning är några av de ben som årets event kommer att stå på.

Det blir med andra ord ingen traditionell matmarknad med olika stånd i Stadsparken – utan en större satsning på att få med restaurangerna i eventet.

För att ytterligare flytta fokus till det lokala har en ny projektledare anställts för att tillsammans med styrelsen leda arbetet. Det blir komikern och projektledaren Monica Lindgren som greppar rodret det här året och med hennes bakgrund som eventarrangör, teaterproducent, skådespelare och matälskare med förkärlek för det lokalproducerade känns hon som den givna samarbetspartnern. Monica är ett välkänt ansikte i regionen och kommer själv från en jordbrukarfamilj. Hon sätter stort värde i att maten inte bara är lokal utan även hållbar.

– Jag vill veta var maten kommer ifrån och känna att jag själv tar ett ansvar för den region jag bor i, säger Monica. Dessutom får vi en massa sidovinster om vi äter lokalt; Vi behåller de öppna landskapen, vi skapar arbetstillfällen och får i förlängningen fler näringsidkare där vi bor. Alla vinner på att äta lokalt, avslutar hon.

Matfesten i Skellefteådrivs av Matfestens Vänner Ideell Förening vars styrelse genomgått en viss förändring. Tillsammans med en engagerad styrelse och en driven projektledare ser vi fram emot att hälsa alla välkomna till Matfesten 2017!

Boka upp 29 augusti-3 september i Era kalendrar redan nu för då kör vi! / Styrelsen, Matfestens Vänner Ideell Förening.

För frågor vänligen ring till Monica: 070-643 10 44 alt. maila: monica@matfesten.se

 

 

Helen Rudholm

24 Maj 2017 14:47    


Hej!
Jag tycker att det är synd att det bara kommer att serveras mat från skellefteåegionen
Det som har varit den främsta behållningen är att kunna äta utländsk mat, exempelvis Etiopisk och indisk mat.
Det är också synd om det inte kommer att finnas matstånd i parken. Det har varit bra stämning där och möjlighet att träffa bekanta. Lite synd är det också att öltältet försvinner. Det är trevligt att kunna dricka öl eller vin till maten och det har bidragit till den festliga stämningen. Coverbanden kommer jag dock inte att sakna:-).
Helen Rudholm

Harry van der Veen

28 Jun 2017 19:26    


Jag tror det här är en fel idé.

Lämna en kommentar

Namn *

E-post *

Hemsida